Uskoro javni poziv
841

Vlada subvencionira: Privatni vrtići će biti dostupni svim roditeljima u Sarajevu

Piše: Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Roditeljima mališana u Kantonu Sarajevo koji od septembra kreću u vrtiće ove godine će biti olakšan upis s obzirom da će Vlada KS subvencionirati dio sredstava za boravak u privatnim vrtićima onima za koje ne bude mjesta u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva.

Kako saznajemo, sarajevske vlasti odlučile su da privatni vrtići budu dostupni i roditeljima koje ne mogu u potpunosti platiti boravak njihove djece u privatnim vrtićima.

"Pripremaju se subvencije kroz rebalans budžeta koje će biti jedinstvene za javni i privatni sektor", potvrdili su nam iz Vlade KS.

Za koliko mališana koji ne uspiju osigurati svoje mjesto u vrtićima JU Djeca Sarajeva će biti subvencioniran boravak u privatnim vrtićima još nije poznato. Vlada KS trebala bi idući četvrtak utvrditi detalje ove odluke.

Upravni odbor JU Djeca Sarajeva također bi trebao naredne sedmice usvojiti plan upisa, dok će javni poziv biti raspisan početkom juna. Nakon toga, krajem mjeseca će biti objavljena lista na kojoj će se znati ko je primljen u javne vrtiće, a ko ne.

"Mi nemamo nikakve informacije o planiranim subvencijama", kratko su nam kazali iz JU Djeca Sarajeva.

Predsjednik Sindikata predškolskog odgoja i obrazovanja Saudin Sivro od ranije podsjeća kako bi trebali biti otvoreni vrići u Novom Gradu, Ilidži i Centru te prošireni kapaciteti vrtića u Vogošći.

On dodaje kako se proteklih godina krši Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju te kako su upitni troškovi boravka koje plaćaju roditelji.

"Roditelji bi trebali plaćati samo hranu tokom boravka djece u javnim vrtićima, a plaćaju puno više. Negdje oko 45 posto su prihodi roditelja. Pitanje je na koji način je sve to funkcionisalo sa prethodnim vladama, a kako funkcioniše i sa ovom", kaže Sivro.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS zakonski sufinansira dio troškove boravka u vrtićima djeci bez roditeljskog staranja, djeci sa posebnim potrebama, djeci i nvalida, civilnih žrtava rata , nezaposelnih roditelja, samohranih roditelja, korisnika socijalnih primanja i djeci redovnih studenata.

Podsjećanja radi, ustanova Djeca Sarajeva u prijeratnom periodu imala je 59 predškolskih ustanova, a danas je u funkciji nešto više od polovine nekadašnjih vrtića. U saradnji s nadležnim ministarstvom danas nastoje proširivati prostorne kapacitete, ali još nemaju kapaciteta da prime svu djecu koja bi se trebala upisati svake godine.

Sva djeca će 1. septembra bit će upisana u neku od predškolsku ustanovu u Kantonu Sarajevo.