BiH
0

Vlada Srbije kritikuje imenovanje Qekua za mandatara

FENA
Vlada Srbije ocijenila je neprihvatljivom kandidaturu Agima Qekua za premijera Kosova. Šef vladinog ureda za saradnju s medijima Srđan Đurić rekao je da je protiv Qekua podignuta optužnica za počinjene ratne zločine, naglašavajući da ni u Evropi ni u svijetu ne postoji predsjednik vlade koji je optužen da je počinilac ratnih zločina.

Prethodno su predsjednik Srbije Boris Tadić i ministar vanjskih poslova državne zajednice Vuk Drašković umjereno i veoma obazrivo reagirali na najave da će novi premijer Kosova biti bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Agim Qeku.

"Koga će nadležni organi Kosova izabrati za premijera, koga za predsjednika Skupštine, ko će biti članovi vlade Kosova - u isključivoj je nadležnosti ljudi na Kosovu", rekao je ministar Drašković.

U sličnom tonu govorio je i predsjednik Srbije Boris Tadić: "Nisam siguran da je uvijek dobro da generali i bivši ratnici preuzimaju civilne funkcije na prostoru jugoistočne Evrope, pa samim tim i na Kosovu. Srbija nema utjecaja na taj izbor, ali se nadam da on neće doprinijeti destabilizaciji čitavog prostora i ugrožavanju srpske manjine na Kosovu", rekao je Tadić

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu imenovao je Agima Qekua za premijera Kosova.

Iz kabineta kosovskog predsjednika je saopćeno da je, "na osnovu ustavnih ovlaštenja i sporazuma o koaliciji Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova i drugih partnera, predsjednik Kosova odlučio da nominuje Agima Qekua za premijera Kosova".

Odluka o imenovanju Agima Qekua je objavljena pošto je kosovski premijer Bajram Kosumi u srijedu podnio ostavku.

Sa dužnosti je istovremeno smijenjen i predsjednik Skupštine Kosova Nexhat Daci.

Agim Qeku je trenutno komandant Kosovskog zašitnog korpusa i važi za jednu od najutjecajnijih ličnosti pokreta kosovskih Albanaca za nezavisnost, kao i njihove oružane borbe krajem prošle decenije.

Po riječima jednog od funkcionera Alijanse za budućnost Kosova, Naima Malokua, odluka o nominaciji Qekua donesena je jednoglasno.

Maloku također kaže da se očekuje da u naredna dva do tri dana Agim Qeku podnese ostavku na sadašnji položaj u Kosovskom zaštitnom korpusu.

On očekuje da će se Agim Qeku u tom periodu učlaniti u Alijansu za budućnost Koosva.

Martti Ahtisaari, posrednik UN-a na pregovorima o statusu Kosova, bio je u Prištini u trenutku objavljivanja vijesti o smjenama i ostavkama u vrhu kosovskih institucija, ali je odbio da ih komentira uz objašnjenje da "svaka kuća ima svoja pravila" i da personalne promjene u pregovaračkom timu Prištine smatra unutrašnjom stvari kosovskih Albanaca.

U srijedu se Qeku sastao sa šefom UNMIK-a Sorenom Jessenom Petersenom, ali nije davao izjave za javnost.

BBC-jev saradnik u Prištini saznaje da se kao razlozi za smjenu Nexhata Dacija i Bajrama Kosumija među posmatračima na Kosovu navode potreba za politički jačim premijerom, kao što je Agim Qeku, i navodna Kosumijeva neslaganja s predstavnicima SAD-a u Prištini.