{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada SAD donirala opremu SIPA-i vrijednu 20.000 dolara

F
29.10.2007. u 16:29
0
0
Vlada SAD donirala opremu SIPA-i vrijednu 20.000 dolara
0
Vlada SAD donirala opremu SIPA-i vrijednu 20.000 dolara
Vršilac dužnosti direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Sead Lisak i zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH Judith Cefkin potpisali su danas u sjedištu SIPA-e u Sarajevu ugovor o donaciji Vlade SAD-a ovoj državnoj agenciji za provođenje zakona.
Donacija je vrijedna 20.000 američkih dolara i sastoji se od specijalizirane opreme za otkrivanje krijumčarene robe i opreme za digitalno fotografiranje.

Kako je nakon svečanog potpisivanja istaknuo v.d. direktora Lisak, ova donacija, uz dosadašnju američku pomoć, doprinijet će povećanju operativnih kapaciteta SIPA-e u izvršavanju najsloženijih i najzahtjevnijih policijskih radnji za koje je, pored posebnih vještina i obučenosti, potrebna i savremena oprema.

Lisak je zamjenici šefa misije američke ambasade poručio da je SIPA nedvosmisleno opredijeljena u odlučnoj borbi protiv kriminala i da je njen visoki prioritet borba protiv terorizma.

- Mi smo opredijeljeni da kao članica antiterorističke koalicije aktivno djelujemo u brobi protiv globalnog terorizma, naglasio je Lisak.

Ova donacija realizirana je u okviru projekta Vlade SAD "Program za kontrolu izvoza i sigurnosti granica" (EXBS). Cefkin je kazala da EXBS-om rukovodi State Department u cilju borbe protiv širenja oružja za masovno uništenje i konvencionalnog oružja širom svijeta.

Ona je naglasila da SIPA ima ključnu odgovornost za sprječavanja i istraživanje krivičnih djela koja uključuju terorizam, ratne zločine, organizirani kriminal, finansijski kriminal, trgovinu ljudima i narkoticima, kao i zaštitu ljudi i objekata širom BiH.

U okviru EXBS programa i Međunarodnog programa pomoći u obuci u krivičnim istragama, Vlada SAD je u protekle tri godine donirala milione dolara u vidu opreme i obuke bh. agencijama za provođenje zakona, navela je Cefkin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: