{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS utvrdila Prijedlog elektroenergetskog bilansa za 2008. godinu

F
6.12.2007. u 16:40
0
0
Vlada RS utvrdila Prijedlog elektroenergetskog bilansa za 2008. godinu
0
Vlada RS utvrdila Prijedlog elektroenergetskog bilansa za 2008. godinu
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog elektroenergetskog bilansa za 2008. godinu kojim se planira proizvodnja 5.287 gigavat/sati električne energije, što bi u odnosu na utvrđeni ovogodišnji rebalans trebalo da bude povećanje za 18,4 posto.
Ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Rajko Ubiparip kazao je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade da se procjenjuje da će naredna godina biti povoljnija kada su u pitanju hidrometeorološke prilike za proizvodnju električne energije.

Entitetska vlada utvrdila je i rebalans elektroenergetskog bilansa za ovu godinu, a Ubiparip je podsjetio da "Elektroprivreda RS-a" zbog vremenskih (ne)prilika i određenih tehničkih problema prolazi "kroz najsloženiju i najtežu poslovnu godinu".

"Iz tog razloga urađen je rebalans elektroenergetskog bilansa i umjesto 5.201 gigavat/sat planirane električne energije rebalansom je utvrđeno da budu proizvedena 4.464 gigavat/sata, od čega će termoelektrane do kraja godine proizvesti oko 2.550 gigavat/sati, a hidroelektrane 1.849 gigavat/sati", precizirao je resorni ministar i najavio da je izvršen rebalans i ostalih pokazatelja vezano za oblast električne energije.

"Elektroprivreda RS-a" je zadužena da provede predviđeni plan, kazao je Ubiparip.

Entitetska vlada razmatrala je danas i dio aktivnosti i problema koji će uslijediti primjenom CEFTA sporazuma, a kako je rekao ministar privrede taj dokument otvara mogućnosti za privrednike, ali i neke probleme s kojima će se preduzeća susresti u narednom periodu.

"U želji da poboljša odnos uvoza i izvoza Vlada je formirala interresornu radnu grupu koja će zajedno s Ministarstvom vanjske trgovine BiH pripremiti set mjera kako bi se ostvario što veći procent pokrivenosti uzvoza izvozom", dodao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: