{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS traži stav građana o potezima visokog predstavnika

S
21.12.2009. u 13:34
0
65
Vlada RS traži stav građana o potezima visokog predstavnika
0
Vlada RS traži stav građana o potezima visokog predstavnika
Vlada Republike Srpske (RS) smatra da o djelovanju visokog predstavnika treba da zatraži stav Narodne skupštine RS i da građanima omogući da na referendumu daju mišljenje o tome da li treba prihvatati odluke visokog predstavnika u prekoračenju mandata koji po Aneksu 10. zavisi i od RS-a kao strane potpisnice Dejtonskog sporazuma.
Vlada RS je u stavovima, koje će Narodna skupština razmatrati na 24. posebnoj sjednici, u cijelosti odbacila kao neprihvatljive, neustavne i nezakonite odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka od 14. decembra kada je stranim tužiocima i sudijama u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina produžio mandat, a onima koji se bave predmetima organizovanog kriminala i korupcije omogućio ostanak na funkciji savjetnika, te donio odluke za Mostar.

"Odluka visokog predstavnika je samo još jedan nezakonit pokušaj da se dekretom ukine legitimna odluka koju su donijeli demokratski izabrani predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH prema propisanoj zakonskoj proceduri'', navodi se u zaključku Vlade RS.

Stavovi su sadržani u 28 tačaka koje je Vlada RS usvojila na posebnoj sjednici 14. decembra, istoga dana nakon što je visoki predstavnik saopštio odluke kojima je stranim sudijama i tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina mandat produžen za još tri godine, dok su oni koji rade na predematima organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala zadržani u funkciji savjetnika.

"Vlada RS nema zakonsku obavezu da prihvati i sprovede odluke visokog predstavnika i zato ih odbija u cjelosti. Vlada ima ustavnu i zakonsku obavezu da obavlja svoje nadležnosti u skladu sa vladavinom prava. Ova obaveza proističe iz pravnog poretka BiH, uključujući ustave BiH i RS i važeće međunarodno pravo. Iz tog razloga, Vlada ne može da prihvati kao pravno valjane, niti da sprovede odluke i naredbe visokog predstavnika koje nisu u skladu sa pravnim poretkom BiH i entiteta i obavezama BiH prema međunarodnom pravu'', prvi je stav Vlade.

Vlada RS će istrajati na procesuiranju svih ratnih zločina i drugih krivičnih djela pred sudovima koje će procesuirati domaće sudije i tužioci. Sud BiH i Tužilaštvo BiH su strana tijela u pravosudnom sistemu BiH, nametnuti odlukama visokog predstavnika mimo Ustava BiH, i zato njihovo funkcionisanje predstavlja pravno nasilje.

Vladu, osim ustavnih i zakonskih odredbi, obavezuju i stavovi Narodne skupštine RS izraženi zaključcima od 1. oktobra 2009. godine prema kojima će parlament Srpske zakazati javno izjašnjavanje u slučaju da visoki predstavnik nastavi sa pokušajima nametanja akata.

"U tim okolnostima svi predstavnici RS u zajedničkim organima BiH povlače se iz rada tih organa zbog toga što ne mogu davati podršku da Bosnom i Herecegovinom upravlja nezakonita OHR-a vlast i oni koji to podržavaju'', zaključak je Vlade RS.

Do kraja 2009. godine gotovo polovina tužilaca u Odjeljenju Tužilaštva za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju su stranci, uključujući zamjenika tužioca koji vodi to odjeljenje, a većina ovih službenika je prvobitno imenovana odlukom visokog predstavnika.

"Strani sudije i tužioci nemaju nikakvu odgovornost koju prema zakonu imaju državljani BiH koji obavljaju iste funkcije. Dat im je imunitet od krivične, građanske i upravne odgovornosti, što je u suprotnosti sa osnovnim načelima vladavine prava i demokratskog upravljanja i ustavnom poretku svake države. Takva ovlašćenja i sloboda odlučivanja mogu se zloupotrijebiti u bilo kom pravosudnom sistemu ukoliko se ne kontrolišu mehanizmima odgovornosti'', upozorava Vlada Srpske.

Vlada naglašava da je na sceni politička manipulacija krivičnog pravosuđa, bilo da se radi o selektivnom pristupu za ratne zločine ili za progon izabranih funkcionera, uglavnom iz reda Srba i Hrvata.

"Odluka rukovodioca Odjeljenja za ratne zločine u Tužilaštvu BiH Dejvida Švendimena, i to na kraju njegovog mandata, kojom se obustavljaju istrage za zločine protiv Srba na početku rata, `Tuzlanska kolona` i `Bradina`, definitivna su potvrda da neustavni pravosudni organi na nivou BiH nisu u funkciji prava i pravde, već određivanja karaktera rata putem tuženja i suđenja Srbima i Hrvatima'', ističe Vlada.

Vlada dodaje da bi prestanak rada stranih tužilaca i sudija bio bi prvi korak ka uspostavljanju nezavisnosti pravosuđa i ustavne i zakonske odgovornosti prema građanima BiH, a da bi obnavljanje njihovog mandata bio ogroman korak unazad za načela ustavne vlasti i vladavine prava u BiH.

Naredba visokog predstavnika je pravno nevažeća ako nije u skladu sa osnovnim ljudskim, političkim i građanskim pravima i slobodama za koje Ustav BiH kaže da imaju zakonski prioritet, ako nije u skladu sa opštima načelima međunarodnog prava, važećim sporazumima ili drugim odredbama opšteg međunarodnog prava ili ako ide dalje od ovlašćenja povjerenih visokom predstavniku putem Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

Termin 24. posebne sjednice, na kojoj će biti razmatrana samo ova tačka dnevnog reda, biće zakazan po završteku 23. posebne sjednice parlamenta Srpske koja počinje sutra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: