BiH
0

Vlada RS: Špirićeva ostavka potpuno opravdana, od Lajčaka se očekuje da dopuni odluku

FENA
Vlada Republike Srpske smatra da zaključak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), u kome se pozivaju stručne službe Kancelarije visokog Predstavnika i pravni eksperti iz RS-a da nastave sa konstruktivnim radom na rješavanju problema koji su nastali iz nedavnih odluka OHR-a, predstavlja pozitivan signal usmjeren ka izlasku iz novonastale krize u BiH.

Ocjena entitetske Vlade je da je Vijeće za implementaciju mira na taj način potvrdio potrebu za dopunjavanjem nametnute Odluke Visokog predstavnika, navodi se u saopćenju Vlade povodom zaključaka Upravnog odbora PIC-a.

"Pored toga, dijelimo stavove Upravnog odbora PIC-a da je potrebno puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i zajednički rad ka ubrzanom potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP). Snažno vjerujemo da dogovor o svim reformama mora biti postignut na način koji će zaštititi prava svih naroda, kako je dogovoreno i zapisano u Dejtonskom sporazumu", navodi se u vladinom saopćenju.

Vlada RS-a dijeli i stav Upravnog odbora PIC-a da je došlo vrijeme da političari iz Bosne i Hercegovine prestanu da pozivaju na mijenjanje fundamentalne strukture države i njenih entiteta.

"Pozivi za ukidanje entitetske strukture prouzrokuju nestabilnost i odvlače nas od zajedničkog rada na putu ka potpisivanju SPP. Pitamo se zbog čega bošnjački lideri, koji su u prošlosti često upućivali ovakve pozive, nikada nisu bili podvrgnuti sankcijama, jer njihovi pozivi na ukidanje RS-a jasno krše Daytonski sporazum. Šta više, ove antidejtonske poruke šalju se i danas i to od vjerskog vođe Bošnjaka u BiH, Mustafe ef. Cerića", navodi se u saopćenju Vlade RS-a.

Ističe se i da je Vlada "zbunjena činjenicom da je OHR više puta tvrdio da njihovi prigovori nisu sadržali argumente ili činjenice koji se odnose na odluku Visokog predstavnika od 19. oktobra.

Navodi se da je više puta rečeno da te odluke mogu dovesti do sistematskog preglasavanja konstitutivnih naroda, kako u Vijeću ministara, tako i Parlamentu BiH. "Računanje potrebne većine od broja ministara koji su prisutni i glasaju, umesto od ukupnog broja članova, zaista mijenja pravila dobijanja većine – uprkos suprotnim tvrdnjama iz OHR-a", stav je Vlade RS-a.

Promjene koje je donio OHR nisu samo proceduralne, i, navodi se u saopćenju, ne predstavljaju samo način da se izađe na kraj sa nedolaženjem na sednice. One zadiru u, kako se dodaje, samu suštinu principa jednakosti koji je uspostavio Daytonski sporazum i može dovesti do sistematskog preglasavanja jednog od konstitutivnih naroda, u scenarijima gdje su svi članovi Vijeća ministara prisutni i glasaju.

"I ne samo to. Proces usvajanja zakona jednako je važan kao sama sadržina zakona. Razumijemo frustraciju OHR-a oko brzine reformskih procesa u BiH– to je frustracija koju i mi osjećamo. I mi vidimo potrebu za reformama koje bi pomogle BiH da efikasnije funkcioniše, međutim nametanje rješenja definitivno nije način da se do toga dođe. Na ovaj način, OHR se okrenuo i protiv preporuka Vijeća Evrope i Venecijanske komisije i nepotrebno izazvao političku krizu velikih razmjera", navodi Vlada RS-a.

Ističe se i da se zbog svega navedenog, smatra da je ostavka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića potpuno opravdana i da predstavlja odgovoran demokratski odgovor na nametnute odluke kojima je obesmišljena uloga domaćih institucija i političara.

"Špirić je na taj način odbacio ulogu poslušnog izvršioca koji treba da preuzme isključivu odgovornost za posljedice pogrešnih odluka, dok je stvarna vlast i moć donošenja odluka očigledno na drugoj adresi", navodi Vlada RS-a

Izažava se uvjerenje da je visoki predstavnik spreman preuzeti dio odgovornosti za izlazak iz novonastale situacije i da će dopuniti svoju odluku na način koji nedvosmisleno onemogućava preglasavanje u Vijeću ministara BiH, a na osnovu nalaza pravnih eksperata.

Vlada Republike Srpske će rado učiniti sve što je moguće kako bi se kroz zajednički rad sa OHR-om postigao konsenzus, zakljućuje se u saopćenju.