{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS: Poljoprivrednicima do kraja augusta 11 miliona KM

F
8.8.2017. u 16:11
0
25
Vlada RS: Poljoprivrednicima do kraja augusta 11 miliona KM
0
Vlada RS: Poljoprivrednicima do kraja augusta 11 miliona KM
Vlada RS
Vlada Republike Srpske danas je donijela zaključak da poljoprivrednicima u ovom bh. entitetu do kraja augusta bude uplaćeno 11 miliona KM zbog ogromne štete od suše.
Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je da će biti uplaćeno i pet miliona KM kroz poseban paket mjera podrške jesenjoj sjetvi, kao i da će poljoprivrednicima biti isplaćeno još pet miliona KM iz klirinškog duga za kapitalna ulaganja, prvenstveno za sisteme za navodnjavanje.

Cvijanović je nakon sjednice Vlade RS-a, na kojoj je razmatran izvještaj o uticaju suše na poljoprivrednu proizvodnju, kao i prijedlog mogućih mjera, najavila da bi poljoprivrednici mogli dobiti i dodatnih 10 miliona KM ako bude usvojen zakon o akcizama.

Prema njenim riječima, obaveze prema poljoprivrednicima iz prošle godine su u potpunosti izmirene, dok je za ovu godinu do sada isplaćeno 20 miliona KM, što je trećina agrarnog budžeta. Vlada RS-a je zatražila od Vijeća ministara BiH da hitno riješi problem s Hrvatskom u vezi s povećanjem taksi za pregled voća i povrća koje se izvozi u Hrvatsku ili da uvede recipročne mjere toj zemlji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao sjednici, rekao je da je zadovoljan što je Vlada i ovaj put hitno reagovala i donijela set mjera kojima će biti pomognuto poljoprivredi s obzirom na ogromnu štetu od suše.

"Nemoguće je sanirati kompletnu štetu, koja se ukupno procjenjuje na oko 50 posto. Zahvalan sam Vladi na setu mjera koje su u svakom slučaju sistemske", rekao je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: