BiH
0

Vlada RS osudila govor Harisa Silajdžića

FENA
Vlada Republike Srpske saopćila je večeras da stavovi koje je iznio Haris Silajdžić pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope nisu stavovi Predsjedništva BiH, “već njegovi privatni stavovi”.

U saopćenju se navodi da “obraćanje ratnog bošnjačkog lidera Harisa Silajdžića pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope najbolje ilustruje prirodu političkih odnosa u BiH”.

Vlada RS-a dalje navodi da je “privatizacijom institucije Predsjedništva BiH, u govoru mržnje i netolerancije koji je danas održao, Haris Silajdžić na najbolji način predstavio bošnjačku viziju BiH”.

“Silajdžićev današnji istup, kao i njegov nedavni govor pred Generalnom skupštinom UN-a, “direktan udarac u temelje ionako krhke države, koja se održava upravo na Dejtonskom sporazumu, na čije ukidanje poziva Silajdžić”, stoji u saopćenju.

Vlada RS-a izražava svoju spremnost da u potpunosti nastavi da podržava i primjenjuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH i obaveze koje iz njega proističu, ali i da koristi sva prava koje RS ima u skladu sa Ustavom.