{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS ohrabrena stavom delegacije Evropskog parlamenta

F
6.2.2008. u 18:26
0
0
Vlada RS ohrabrena stavom delegacije Evropskog parlamenta
0
Vlada RS ohrabrena stavom delegacije Evropskog parlamenta
Vlada RS ohrabrena je stavom Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope da je Daytonski sporazum garancija opstanka i integriteta BiH i njenih entiteta.
“Ovakav stav u potpunoj je saglasnosti sa mnogo puta iznesenim opredjeljenjem Vlade RS-a da Daytonski sporazum mora ostati trajna osnova za bilo kakve ustavne promjene, te da je daytonom uspostavljena struktura najbolji garant stabilnosti BiH”, navodi se u saopćenju Vlade RS-a I naglašava da su zbog toga štetne ideje prema kojima u razgovorima o ustavnim promjenama treba zanemariti Daytonski sporazum.

“Teze o ekonomskim regijama nisu ništa drugo nego otvoreno pozivanje na ukidanje entiteta i razgradnju daytonske strukture”, stav je Vlade RS-a.

Ukoliko zagovornici ovakvih rješenja budu insistirali na potpunom ignorisanju Daytona, onda trebaju, kako se dodaje u saopćenju, biti svjesni da time otvaraju prostor i za drugačija viđenja budućeg uređenja.

Ipak, dodaje se, nepotrebno je u ovom trenutku dramatizovati različita viđenja procesa ustavnih promjena, jer ozbiljni razgovori na tu temu nisu još ni počeli.

“Smatramo da je u ovom trenutku, od teoretske i načelne razmjene ideja o ustavnim promjenama mnogo važnije pitanje evropskog puta BiH. Zbog toga je neophodno ispuniti obaveze iz Mostarske deklaracije i Akcionog plana koji je iz nje proizašao”, smatra entitetska Vlada.

Ističe da eventualno nepoštovanje tog dogovora i nepotpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom imalo bi mnogo teže i dugoročnije posljedice po budućnost BiH nego bilo kakva ideja o njenom budućem Ustavu.

Vlada RS-a upozorava i da je forsiranje rasprave o ustavnim promjenama koje se ne zasnivaju na Daytonu, u stvari, skretanje pažnje međunarodne javnosti sa očitog pokušaja miniranja evropskog puta BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: