BiH
1

Vlada RS odredila novi rok za verifikaciju isplata stare devizne štednje

SRNA
Vlada Republike Srpske usvojila je uredbu kojom se određuje novi rok za verifikaciju potraživanja i gotovinskih isplata stare devizne štednje, i to od 10. decembra do 30. septembra 2013. godine.

Iz Biroa Vlade za odnose s javnošću saopšteno je da je odluka o novom roku za verifikaciju donesena usvajanjem Uredbe o izmjeni i dopunama Uredbe o postupku verifikovanja potraživanja i gotovinskih isplata po osnovu računa stare devizne štednje u RS.

Upućen je i poziv svima koji se dosad nisu prijavljivali za verifikaciju, a čija sredstva su bila deponovana u bankama sa sjedištem u BiH i za koje je obaveza vraćanja prenesena na Republiku Srpsku, da u predviđenom roku predaju svoje zahtjeve jednoj od poslovnica Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Za zahtjeve koji budu podneseni u predviđenom roku, verifikacija će biti izvršena pod istim uslovima koje su do sada imali vlasnici stare devizne štednje, a u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima.

Poslije obrade zaprimljenih zahtjeva, uslijedit će isplata iznosa verifikovane štednje u maksimalnom iznosu od 2.000 KM ili ukupnom iznosu do 2.000 KM.

Razlika verifikovanog iznosa i gotovinske isplate bit će izvršena emisijom obveznica.

Do sada su u RS određena četiri roka za verifikaciju računa stare devizne štednje.

Ministarstvo finansija je prihvatanjem Uredbe izašlo u susret zahtjevima građana koji su, nakon četvrtog roka za verifikaciju, željeli da se i u njihovom slučaju izvrši povrat stare devizne štednje u skladu sa zakonskim propisima.