Trend se nastavlja
1

Vlada RS odobrila zaduženje za Puteve RS od 32 miliona KM

Piše: M. T.
Vlada RS
Vlada RS
Vlada RS je na posljednjoj 134. sjednici donijela Odluku o odobrenju kreditnog zaduženja i investiranju Javnog preduzeća Putevi Republike Srpske u iznosu od 29.579.095 KM.

Kako su naveli u obrazloženju Vlade RS, kreditna sredstva su namjenska i upotrijebit će se za investiciona ulaganja.

"Sredstva će biti utrošena u izgradnju regionalnog puta R-477 Gornji Podgraci – Mrakovica, u iznosu od 12.701.090 KM, rekonstrukciju puta R-405 Stari Majdan - linija RS/FBiH (Razboj), poddionica Bronzani Majdan – Tromeđa u iznosu od 8.853.305 KM i izgradnju regionalnog puta R-413 Kotor Varoš – Mitrovići (Kneževo), poddionica Sokoline – Živinice u iznosu od 8.024.700 KM", saopćeno je iz Vlade RS.

To nije i jedino zaduženje odobreno Putevima RS. Drugom odlukom o odobrenju kreditnog zaduženja i investiranju, Javno preduzeće Putevi RS će se zadužiti u iznosu od 1.999.562 KM. I ova sredstva su namjenska, kažu u Vladi RS.

"Ova sredstva će biti upotrijebljena za investiciono ulaganje u modernizaciju R459a – 4000 m, dionica Vršani – Batkovići– Ostojićevo – Brodac – Rača", stoji u obrazloženju Vlade RS.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da bi vrlo rado povjerovao u to da će pomenuta kreditna zaduženja rezultirati realizacijom svih projekata koje to preduzeće ima, ali iz prethodnih revizorskih izvještaja i drugih dostupnih informacija postavlja se pitanje da li je bilo nedovoljno prikupljanje sredstava po osnovu registracije vozila pa sada Vlada RS traži druge modalitete finansiranja.

"Ili se možda radi o dodatnom punjenju budžeta RS po osnovu zaduživanja tog preduzeća, moglo bi se reći da je to vrlo vjerovatna mogućnost, jer kao što znamo Međunarodni monetarni fond nije odobrio novu tranšu, zamrznuo je aranžman koji imamo s njima, tako da smo u situaciji da nedostaju znatna sredstva pa je po nekoj ekonomskoj logici prirodno zaduživati organe i institucije, ili kćerke firme kao što je to radio Agrokor, sve za potrebe svog finansiranja", kaže Pavlović.

Član Odbora za finansije i budžet Narodne skupštine RS Miladin Stanić tvrdi da su Putevi RS uvijek bili preduzeće koje je služilo za pranje novca za aktuelnu vlast u RS.

"Radi se o preduzeću koje je nelikvidno i prezaduženo, naši putevi više liče na bob staze nego na puteve, pogledajte samo dionicu između Banje Luke i Prnjavora, to su sama korita, dakle, Vlada RS niti zna niti može bilo šta uraditi bez zaduženja, nijedna sfera javnog sektora kod nas ništa ne može uraditi bez zaduženja, čak će i Elektroprivreda RS uskoro ući u to", navodi Stanić.