BiH
0

Vlada RS: Obveznice po osnovu ratne materijalne i nematerijalne štete na rok od 15 godina

FENA
Prosvjetnim radnicima u RS-u bit će povećana plaća za 100 KM, predviđeno je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture koji je danas utvrdila entitetska vlada.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović kazao je na pres-konferenciji, nakon sjednice Vlade u Banjoj Luci, da će za povećanje plaća u budžetu biti osigurano 17,5 miliona KM i ukoliko ovaj zakon bude usvojen u Skupštini počet će se primjenjivati od jula.

Vlkada RS-a utvrdila je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS-a, prema kojem će se izdavati obveznice na 15 godina, umjesto ranije predviđenih 35 godina, za isplatu ratne materijalne i nematrijalne štete.

"Trenutno verificiranog iznosa po osnovu ratne materijalne i nematerijalne ima 188 miliona, a iznos glavnice po tom dugu mi procjenjujemo na 350 miliona KM“, rekla je Dragana Aleksić, pomoćnica ministra finansija RS-a precizirajući da je kamatna stopa na obveznice 1,5 posto.

Vlada je donijela i više rješenja o davanju saglasnosti korisniku eksproprijacije nepokretnosti, u svrhu izgradnje autoputa Gradiška-Banja Luka, zastupanoj po Pravobranilaštvu RS-a, i investitoru JP "Putevi RS-a“ da stupe u posjed nepokretnosti ekspropriranih pravosnažnim rješenjima Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove, prije postizanja konačnog sporazuma o naknadi.

Entitetska vlada je odobrila i realokaciju sredstava budžetske rezerve "Gender centru - Centar za jednakost i ravnopravnost polova RS-a", od 100.000 KM, kao namjensko izdvajanje za finansiranje rada sigurnih kuća u Banjoj Luci i Modriči, a prema Akcionom planu za borbu protiv nasilja u porodici u 2007. i 2008. godini u RS-u.

Vlada je utvrdila i više prijedloga i nacrta zakona koji će biti upućeni Narodnoj skupštini RS-a na razmatranje, među kojima i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o provođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika ustanovljene u skladu s Aneksom 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.

Prihvaćena je i Informacija o unutrašnjem dugu RS-a, sa stanjem na dan 31.decembra 2007. godine i Informacija o primjeni tarifa za prodaju električne energije, za prvi kvartal 2008. godine.

Vlada je prihvatila i Informaciju o stanju i aktivnostima u borbi protiv nasilja u porodici u RS-u, a proglasila je 2008. i 2009. - "godinama borbe protiv nasilja u porodici“.