BiH
1

Vlada RS: Nisu ispunjeni uslovi za formiranje Korporacije javnih servisa BiH

FENA
Vlada Republike Srpske smatra da nisu ispunjeni formalno pravni uslovi za formiranje Korporacije javnih servisa BiH, te je inicijativa za njeno osnivanje neprihvatljiva.

Nakon razmatranja informacije o ovom pitanju na sjednici entitetske vlade, zaduženo je Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a da obavijesti Ministarstvo komunikacija i transporta BiH o ovom zaključku, te da ukaže na potrebu izmjene Zakona o javnom RTV sistemu BiH, zbog njegovog usklađivanja sa Ustavom, u dijelu koji se odnosi na osnivanje Korporacije, saopćeno je iz Vlade.

Na današnjoj sjednici Vlada RS je prihvatila Informacije o projektu ADRIAIR - sigurnost aerodroma.

Aerodromi RS-a dostavili su Ministarstvu saobraćaja i veza zahtjev za osiguranje sredstava za sufinansiranje projekta ADRIAIR-sigurnost aerodroma i mreža aviotaksija u jadranskom području.

Projekt je odobren od strane programa Evropske unije IPA Program prekogranične saradnje jadranskih regija.

Cilj programa je da se ojača ekonomska i institucionalna veza jadranske regije, tako što će aerodromi postati poslovniji, pristupačniji i sigurniji, a osoblje fleksibilnije i edukovanije.

Na ovaj način bi se podstakla uzajamna razmjena znanja između relevantnih aerodroma, s ciljem povezivanja i moguće saradnje, pružila bi se podrška modernizaciji i jačanju aerodromske infrastrukture i istražilo potencijalno tržište.

Da bi projekt bio uspješno implementiran, prema IPA pravilima potrebno je sufinansiranje, u konkretnom slučaju 15 posto od procijenjene vrijednosti, dok je IPA finansiranje u iznosu od 85 posto.

Vlada RS-a zadužila je Ministarstvo finansija da osigura sredstva u iznosu od 60.000 KM neophodnih za sufinansiranje ovog projekta.