{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS: Nema poskupljenja struje

F
23.8.2007. u 16:35
0
0
Vlada RS: Nema poskupljenja struje
0
Vlada RS: Nema poskupljenja struje
Vlada Republike Srpske nije danas podržala inicijativu za povećanje cijene električne energije, ali konačnu odluku donosi Regulaturna agencija za elektručnu energiju RS-a u proceduri koja je kompleksna i dugo traje, izjavio je danas ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Rajko Ubiparip.
Ukazujući na kompleksu situaciju u Mješovitom holdingu "Elektroprivreda RS-a" zbog nepovoljnih hidrometeoroloških uvjeta i problema u funkcioniranju hidroelektrana, ministar Ubiparip je kazao da to preduzeće u trenutim uvjetima tarifa bilježi negativne rezulate poslovanja i da je to bio razlog kojim su se rukovodila akcionarska društva u okviru "Elektorivrede" kada su podnijeli inicijativu za utvrđivanje novih cijena električne energije.

Ubiparip je nakon sjednice Vlade RS-a, na kojoj je razmatrano poslovanje "Elektroprivrede", kazao da je tom preduzeću dato u zadatak da na bazi unutrašnjih rezervi pokrije negativne rezultate i tako na određen način zaštiti potrošače koji bi bili ugroženi povećanjem cijene električne energije.

Mješoviti holding "Elektroprivreda RS-a" u prvih šest mjeseci poslovao je sa gubitkom od 35 miliona KM, kazala je v.d. direktorica tog preduzeća Branislava Milekić, te dodala da je naknadno utvrđeno, korekcijom završnog računa i da je gubitak koji je uknjižen u 2005. godini, također, 35 miliona KM, a u završnom računu za 2006. godinu uknjižen je ponovo gubitak od 184.000 KM.

Vlada je zauzela stav, kako je naglasio Ubiparip, da "Elektroprivreda" u narednih šest mjeseci mora da sanira spomenuti negativni trend kroz unutrašnje rezerve.

"To su smanjenje troškova, racionalnije ponašanje u segmentu prijema novih radnika i smanje distributivnig gubitaka, koji se u prosjeku 20 posto, zavisno od preduzeća u sastavu 'Elektroprivrede'", kazao je ministar privrede, energetike i razvoja.

Na sjednici Vlade RS-a utvrđen je i Prijedlog zakona o gasu, usvojen Izvještaj o aktivnostima na usklađivanju zakonodavstva RS-a sa zakonodavstvom EU, utvrđen Prijedlog odluke o rang-listi razvijenosti općina za 2007. i 2008. godinu, a usvojena je i Odluka o formiranju Savjeta za razvoj RS-a na čijem čelu će biti entitetski premijer MIlorad Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: