OHR/EUSR
0

Vlada RS napravila antievropski potez

FENA
Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU došao je u posjed pisma generalnog sekretara Vlade RS-a upućenog Tužilaštvu BiH u kojem se navodi da institucije RS-a nemaju obavezu dostavljati informacije Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Nakon istrage je postalo jasno da je Vlada RS-a na svojoj 90. sjednici održanoj 11. septembra dala instrukcije Poreznoj upravi RS-a i drugim institucijama RS da agenciji SIPA i Tužilaštvu BiH ne dostavljaju kopije poreznih prijava za dva preduzeća: d.o.o Integral inženjering, Laktaši i d.o.o Integra inženjering, Banja Luka. Također su zadržane i porezne prijave Vlade RS-a i nekoliko ministarstava.

"Zaključak Vlade RS predstavlja eksplicitno političko uplitanje u nezavisnost pravosuđa i u operativni policijski rad. Ovo je ometanje pravde i okretanje vladavine zakona naglavačke. Zaključak predstavlja kršenje Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Zakona o krivičnom postupku BiH te Zakona o Sudu BiH. Vladavina zakona je univerzalno priznata kao jedan od ključnih temelja funkcionalne demokracije i jedan je od temelja na kojima je osnovana i Evropska unija", kaže se u saopštenju OHR/EUSR od srijede.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u srijedu je uputio pismo premijeru RS-a zahtijevajući da Vlada RS ispravi ovu situaciju na svojoj sjednici u četvrtak. On je zatražio da zaključak bude usklađen sa zakonima BiH te da svim institucijama RS bude naloženo da u potpunosti sarađuju s organima za provođenje zakona u BiH.

“Očekujem da reaguju s ozbiljnošću koju ova situacija zahtijeva”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák. “Ovdje se radi o vladavini zakona i odvajanju politike od pitanja pravosuđa. To su temelji evropske demokratije,” rekao je.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je već obavijestio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira o zaključku Vlade RS-a i odgovor Vlade RS-a će odrediti ton diskusije ambasadora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira na sastanku zakazanom za petak, kaže se u saopštenju OHR-a.