BiH
0

Vlada RS: Načelnike općina birat će skupštine općina

FENA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas izmjene Izbornog zakona RS-a i izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi RS-a koji predviđaju promjenu načina izbora načelnika i gradonačelnika u općinama tako da će ih umjesto neposrednim izborima birati skupštine općina.

Ovim se praktično RS ponovo vraća na način izbora otprije nekoliko godina.

Ministar uprave i lokalne samopuprave RS-a Zoran Lipovac kazao je na pres-konferenciji nakon sjednice entitetske vlade da su razlozi za donošenje ovih izmjena u činjenici da je bilo zastoja u radu više općina u RS-u tokom protekle četiri godine primjene postojećih zakona.

"Bilo je 10 opoziva načelnika općina, od kojih je pet bilo uspješnih, a imali smo i situaciju da općina Foča cijelu prošlu godinu nije imala budžet, a neke druge lokalne općine, također, tri do šest mjeseci nisu mogle da usvoje budžet", naveo je Lipovac uvjeren da će primjenom novih zakonskih akata koje predlaže "ti problemi nestati".

On ne smatra da se ovim zakonskim aktima narušava demokratsko pravo građana da biraju načelnike, jer će ga birati predstavnici koje su građani izabrali.

Lipovac se pozvao i na preporuke o prednosima i nedostacima moguća dva načina izbora načenika, na neposrednim izborima ili glasanjem u skupštinama općina, a koje je sačinilo Vijeće Evrope 2004.godine.

U toj preporuci, precizirao je, date su i slabosti i prednosti oba sistema, a nedostatak naveden kod neposrednog izbora načelnika je "politički konflikti kada načelnici i gradonačelnik imaju različite političke stavove što može dovesti do velike opasnosti od neefikasnosti posebno o pitanju budžeta".

Kao nedostak ovog modela je prevelika koncentracija vlasti na jednom mjestu, što također, može dati neželjene efekte, a Lipovac tvrdi da se to sve upravo i dešavalo u nekim općinama RS-a.

"Vlada RS-a je stoga procijenila da ovi nedostaci sistema neposrednog izbora načelnika prevladavaju nad prednosima i donijela odluku da se pripreme izmjene ova dva zakona", pojasnio je resorni ministar.

Ovi zakonski akti upućeni su u Narodnu skupštinu RS-a po hitnom postupku i razmatrat će se na sjednici 17.marta da bi bili doneseni do raspisivanja lokalnih izbora u oktobru.

Lipovac je kazao da o ovim izmjenama i dopunama Izbornog zakona Vlada RS-a se nije konsultirala s Izbornom komisijom BiH, jer, naveo je, nisu na to ni obavezni, budući da državni zakon nudi mogućnost ravnopravne promjene oba modela izbora načelnika i gradonačenlika, a i lokalna uprava i samouprava je u nadležnosti entiteta.