BiH
0

Vlada RS: Isplata Ruži Jeličić po tužbi u vezi sa starom deviznom štednjom

FENA
Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o isplati novca po osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Ruža Jeličić protiv BiH, a bit će joj isplaćeno 163.460 eura pretvorenih u konvertibilne marke po kursu na dan isplate.

Ruža Jeličić, prva je bh. građanka koja je dobila tužbu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu u vezi s isplatom stare devizne štednje, kojom je tražila da joj se isplati sav njezin novac koji je svojedobno bio deponovan u Privrednoj banci Sarajevo sa zateznim kamatama.

Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović pojasnio je na pres-konferenciji nakon sjednice da će Ruži Jeličić biti islaćeno i 4.000 eura na ime nematerijalne štete, te kamata po viđenju po stopi jednakoj najmanjoj kreditnoj stopi Evropske centralne banke za period od 30.aprila 1997.godine do dana isplate uvećano za tri posto.

Kasipović je rekao da će iznos biti isplaćen u cijelosti i veoma brzo, nakon što ova odluka bude danas potpisana.

Na pitanje zašto je Vlada promijenila mišljenje nakon tvrdnji da ona neće isplaćivati ovu materijalnu oštetu po tužbi Ruže Jeličić jer je tužena država BiH, Kasipović je kazao da je nakon konsultacija s pravnim stručnjacima donijeta ova odluka i da teret isplate po ovakvim tužbama snose entiteti, odnosno u ovom slučaju RS.