CCI
0

Vlada RS i NSRS završavaju mandat bez značajnih rezultata

FENA
Predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) saopćili su danas da Narodna skupština i Vlada Republike Srpske završavaju četverogodišnje mandate bez značajnih rezultata, osim u dijelu primanja poslanika i ministara, gdje su ovi drugi za protekli mandatni period “inkasirali” pojedinačno minimalno po 150.000 KM, bez raznih dodataka i povlastica.

Uime CCI-a Željko Ninković je na pres-konferenciji u Banjoj Luci iznio podatke da Vlada RS-a od 2008. kontinuirano smanjuje obim planiranih aktivnosti, te da je taj obim u odnosu na prije dvije godine manji za bukvalno četvrtinu.

“Porazno je da smanjenje obima planiranih aktivnosti nije dovelo do povećanja nego čak do izvjesnog smanjenja procenta njihove realizacije. Vlada RS-a je, naime, nakon 64-postotne realizacije u 2007. godini, u 2008. imala realizaciju planiranog od čak 88 posto (što je bio izuzetan rezultat u okvirima sveopće neefikasnosti institucija u BiH), da bi nakon 85 posto u 2009. godini (u kojoj je tako visok procent ostvaren samo zahvaljujući 20-postotnom smanjenju obima plana, u odnosu na prethodnu godinu), u zadnjoj godini mandata, nakon osmomjesečnog presjeka stanja ova realizacija bila na nivou od 63 posto”, saopćio je Ninković.

Ukupno, za četiri godine mandata, Vlada RS-a je planirala 448 zakona, a uspješno je realizirala 306, što znači da joj je, po godišnjim planovima, ostalo nerealizirano više od četvrtine planiranog – ili 142 zakona.

Kabinet Milorada Dodika nije ispunio ciljeve iz Građanske platforme, koji predstavljaju spisak problema koji su građani pred prošle izbore označili kao svoje najznačajnije. Tek pet posto mjera kojima se bavila Vlada ima značajnije veze sa zahtjevima iz Platforme.

“Logična posljedica toga je stanje u kome živimo. Najniža penzija u RS-u je i dalje 160 KM. Nezaposlenost je alarmantna. Siromaštvo sveprisutno. Javna potrošnja kontinuirano raste. Strana ulaganja su i dalje uglavnom na nivou obećanja. Pomoć mladima neadekvatna. Korupcija razjeda društvo. Zaostatak za zemljama okruženja sve veći, a EU sve dalja”, upozorio je Ninković.

Iznio je i podatak da Ministarstvo zdravlja RS-a ni nakon četiri godine rada i planiranja nije usvojilo zakon o socijalnoj zaštiti i zakon o zdravstvenom osiguranju, te da Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju RS-a nije spremilo nijedan zakon, a Ministarstvo za izbjeglice je imalo jedan zakon u proteklom mandatu.

Pored svega toga, ministri su za svoj rad u prethodne četiri godine inkasirali minimalno po 150.000 KM (bez raznih dodataka i povlastica).

“To su cifre o kojim obični građani, radnici i penzioneri (a o nezaposlenima da i ne govorimo) mogu samo sanjati. A kad ih uporedimo s minimanom penzijom ili sa davanjima za tuđu njegu i pomoć licima u stanju potrebe, koja iznosi 41 KM, postaju ogledalo bahatosti i socijalne neosjetljivosti vlasti. Jedna mjesečna ministarska plaća iznosi koliko davanja za 7 i po godina za tuđu njegu i pomoć licu u stanju potrebe”, uakzali su predstavnici CCI-a.

I četiri godine mandata još aktuelnog saziva Narodne skupštine RS-a, navode u ovoj nevladinoj organizaciji, protekle su u potpunoj podređenosti Vladi i njenom tempu rada, što je presudno utjecalo na slabo ispunjavanje planiranih obaveza parlamenta, tokom kompletnog ovog perioda.

Ispunjenost planiranih obaveza, u zakonodavnoj sferi, tako se kretala od 44 posto u 2007., preko 58 posto u 2008. i 51 posto u 2009., do 61 posto u 2010. godini.

“Porast procenta realizacije, međutim, nije rezultat povećanja opće efikasnosti, nego kontinuiranog smanjivanja obima planiranih obaveza, koje su u 2010. godini gotovo prepolovljene u odnosu na 2007.”, naveo je Ninković i dodao da je Narodna skupština RS-a, naime, sa 147 u 2007., preko 135 u 2008., 102 u 2009. godini, broj planiranih zakona u 2010. godini svela na svega 85.

Pri tome je svaki naredni plan bio velikim dijelom baziran na prethodnim propustima u radu, odnosno neispunjenim planiranim obavezama iz prethodnog perioda.

O odnosu parlamentarne većine i manjine u NSRS najbolje govori podatak o procentu prihvaćenih amandmana. Naime, u proteklom četverogodišnjem mandatu entitetska skupština je usvojila 89 posto amandmana pozicije ili 448 od 502, dok je opoziciji uvaženo tek 17 posto - 129 amandmana od 747 podnesenih.

Registrovan je i drastičan pad u aktivnosti poslanika u sferi postavljanja poslaničkih pitanja – u odnosu na prethodnu godinu broj je gotovo prepolovljen.

U 2010. godini zabilježeno je da čak 14 poslanika nije postavilo nijedno pitanje prema predstavnicima izvršne vlasti.

Ponašanje neprimjereno predstavnicima Skupštine i Vlade, koje uz to predstavlja i kršenje poslovnika o radu, sve četiri godine je prisutno na skupštinskim zasjedanjima: od dobacivanja, preko najprimitivnijih uvreda, do prijetnji.

I na kraju mandata aktuelnog saziva, stoji podatak, da do kršenja Poslovnika o radu NSRS nikako nije dolazilo od strane poslanika DNS-a, PDP-a, SDA, SDP, S BiH i SP.