{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS-a zasjedala u zvorničkoj "Alumini", najavljena podrška preduzeću

F
15.3.2014. u 17:40
0
6
Vlada RS-a zasjedala u zvorničkoj "Alumini", najavljena podrška preduzeću
0
Vlada RS-a zasjedala u zvorničkoj "Alumini", najavljena podrška preduzeću
Foto: SRNA
Vlada Republike Srpske (RS) zasjedala je danas Fabrici "Alumina", a entitetska premijerka Željka Cvijanović najavljuje daljnju podršku radu ovog preduzeća.
“Alumina”, jedna od sestrinskih firmi Fabrike glinice “Birač” u stečaju, ostala je jedina u pogonu, nakon što su bivši litvanski vlasnici napustili to preduzeće ostavivši gubitke i dugove “teške”, kako se procjenjuje, na stotine miliona KM.

Niko još nije odgovarao za zloupotrebe u “Birču”.

Iz Vlade RS-a danas tvrde da su, kako kaže Cvijanović, ponosni na angažman "Alumini" u kojoj je sačuvana proizvodnja te više od 1.000 radnih mjesta, a najavljuje se i kratkoročni kredit Investiciono-razvojne bake RS-a od tri miliona KM za to preduzeće.

Ukiobankas potražuje naplatu 154 miliona KM kredita od Tvornice glinice “Birač”, a za koji je založena imovina sestrinske firme, “Alumine” iz Zvornika. To su samo neka od potraživanja.

Međutim, ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija tvrdi da “griješe svi špekulanti koji misle da će naplatiti fiktivna potraživanja i zaustaviti Fabriku `Alumina`”.

-Sudski procesi mogu da traju i sto godina, ali tu se odlučuje samo o strukturi vlasništva u fabrici gdje Vlada ima najveće učešće, a nama je važno da proizvodnja teče i da su radnici zaposleni – ustvrdio je on u izjavi novinarima u Zvorniku.

Vlada RS-a je 6.aprila prošle godine dala saglasnost Poreznoj upravi da se u “Birču” pokrene stečajni postupak.

Još od 2001. godine većinski vlasnik te fabrike bila je “Ukio banka - Investiciona grupa” iz Litvanije, koja je, po tvrdnjama vlasti, ostavila od “Birča” samo “praznu ljušturu”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: