BiH
0

Vlada RS-a zasjedala u zvorničkoj "Alumini", najavljena podrška preduzeću

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vlada Republike Srpske (RS) zasjedala je danas Fabrici "Alumina", a entitetska premijerka Željka Cvijanović najavljuje daljnju podršku radu ovog preduzeća.

“Alumina”, jedna od sestrinskih firmi Fabrike glinice “Birač” u stečaju, ostala je jedina u pogonu, nakon što su bivši litvanski vlasnici napustili to preduzeće ostavivši gubitke i dugove “teške”, kako se procjenjuje, na stotine miliona KM.

Niko još nije odgovarao za zloupotrebe u “Birču”.

Iz Vlade RS-a danas tvrde da su, kako kaže Cvijanović, ponosni na angažman "Alumini" u kojoj je sačuvana proizvodnja te više od 1.000 radnih mjesta, a najavljuje se i kratkoročni kredit Investiciono-razvojne bake RS-a od tri miliona KM za to preduzeće.

Ukiobankas potražuje naplatu 154 miliona KM kredita od Tvornice glinice “Birač”, a za koji je založena imovina sestrinske firme, “Alumine” iz Zvornika. To su samo neka od potraživanja.

Međutim, ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija tvrdi da “griješe svi špekulanti koji misle da će naplatiti fiktivna potraživanja i zaustaviti Fabriku Alumina”.

-Sudski procesi mogu da traju i sto godina, ali tu se odlučuje samo o strukturi vlasništva u fabrici gdje Vlada ima najveće učešće, a nama je važno da proizvodnja teče i da su radnici zaposleni – ustvrdio je on u izjavi novinarima u Zvorniku.

Vlada RS-a je 6.aprila prošle godine dala saglasnost Poreznoj upravi da se u “Birču” pokrene stečajni postupak.

Još od 2001. godine većinski vlasnik te fabrike bila je “Ukio banka - Investiciona grupa” iz Litvanije, koja je, po tvrdnjama vlasti, ostavila od “Birča” samo “praznu ljušturu”.