Povratak
47

Vlada RS-a za povratnike u Federaciju izdvojila 4,2 miliona KM, napravljeno 538 kuća

Piše: M. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema podacima iz Vlade Republike Srpske u proteklih nekoliko godina za zbrinjavanje srpskih povratnika na prostoru Federacije BiH izdvojeno je 4,2 miliona KM.

Iz ovih sredstva realizovan je veliki broj projekata, počevši od izgradnje stambenih jedinica, pomoći pojedincima za pokretanje i razvoj projekata održivog povratka, a finansiran je i veći broj instrastrukturnih projekata, građeni su putevi i pružana je pomoć srpskim pravoslavnim crkvenim opštinama koje djeluju na prostoru FBiH za obnovu vjerskih objekata.

Cilj Vlade Republike Srpske je da se kroz realizaciju projekata stvore koliko toliko normalni uslovi za povratak u ovaj entitet, kažu u Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica RS.

“Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS nastoji sredstva rasporediti tako da na najbolji način odgovore na mnogobrojne zahtjeve i da ispune potrebe najugroženijih lica, a imajući u vidu težak položaj i potrebe srpskih povratnika u FBiH posljednjih godina smo povećavali udio budžetskih sredstava koja se izdvajaju za ove namjene. Zahvaljujući Projektu rekonstrukcije stambenih jedinica SAF i Regionalnom uprogram stambenog zbrinjavanja je uključeno 538 porodica”, navode u ministarstvu.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske za realizaciju Projekta SAF je sredstva obezbijedilo kreditnim zaduženjem kod Saudijskog razvojnog fonda, a obavezu vraćanja ovog kredita za povratak Srba u FBiH preuzela je Vlada RS.

Zahvaljujući ovom projektu bit će izgrađene 263 stambene jedinice za Srbe u FBiH, a zbog velikog značaja ovog projekta za povratak Srba u FBiH, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske ulaže velike napore kako bi se ovaj projekat što prije uspješno implementirao.

Najveći broj stambenih jedinica u okviru Projekta SAF za Srbe u FBiH bit će izgrađen u Drvaru - 20 stambenih jedinica, u Grahovu 28, Petrovcu 13, Glamoču 22 i Mostaru 20.

Pored toga, za srpske povratnike u Federaciji BiH bit će izgrađeno 275 stambenih jedinica u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a najveći broj kuća radit će se u Drvaru - 30 kuća, Grahovu 50, Glamoču 47, Sanskom Mostu 23 i Mostaru 38.