BiH
0

Vlada RS-a utvrdila plan plasmana sredstava iz razvojnog programa

FENA
Vlada Republike Srpske danas je u Banjoj Luci, u nastavku sjednice, utvrdila Plan plasmana sredstava iz Razvojnog programa RS-a za period od 2007. do 2010. godine, koji se odnosi na Privredno- razvojni program.

Planom je predviđeno da se u toku ove godine iz Privredno- razvojnog programa, za čiju je realizaciju zadužena Investiciono-razvojna banka, plasira 287.085.630 KM.

U toku 2009. planiran je plasman 240.351.000 KM i u 2010., plasman sredstava u iznosu 140.205.000 KM, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Ova sredstva bit će plasirana krajnjim korisnicima u skladu s pravilima usvojenim od Vlade RS-a na kreditnoj osnovi i kupovinom hartija od vrijednosti.

Prema Razvojnom programu RS-a 2007.-2010., 47 posto ili 592.059.000 KM alocirano je na Ekonomsko-socijalni program za čiju je realizaciju zadužen budžetski sistem RS-a, a 53 posto ili 667.641.000 KM alocirano je na Privredno-razvojni program (PRP) za čiju je realizaciju zadužena Investiciono-razvojna banka RS-a (IRB RS).

Sredstva iz Ekonomsko-socijalnog programa bit će usmjerena u društveno korisne, a sredstva iz PRP-a u profitabilne javne investicije.

Vlada Republike Srpske danas je donijela Odluku o plasmanu sredstava za isplatu novčane pomoći majkama trećerođenog i četvrtorođenog djeteta za 2008. godinu.

Odlukom se odobrava majci, u skladu sa Zakonom o dječijoj zaštiti: za svako četvrtorođeno dijete 800, a za svako trećerođeno 600 KM, počevši od 1. januara 2008. godine.

Sredstva će biti isplaćivana u saradnji s Javnim fondom dječije zaštite, koji će sa svoje strane i dalje osiguravati isplatu sredstava za bebi paket koji iznosi 50 posto od prosječne netoplaće za prethodnu godinu (oko 300 KM).

Na ovaj način osigurat će se novačana pomoć svakoj majci u iznosu od 900 KM za treće rođeno dijete i 1.100 KM za četvrto rođeno dijete.

Vlada RS-a donijela je Odluku o sufinansiranju saobraćajne infrastrukture u iznosu od 4.200.000 KM za izgradnju puteva na teritoriji općine Gradiška.

Sredstva će biti utrošena za rješavanje problema funkcioniranja graničnog prijelaza i rekonstrukciju lokalnih puteva.

Vlada RS-a dala je saglasnost Ministarstvu privrede, energetike i razvoja da za sufinansiranje podsticaja izvoza odobri 300.000 KM preduzeću „Famos“ Fabrika motora a.d. Istočno Sarajevo, odnosno 200.000 KM preduzeću „Jelšingrad“ Fabrika alatnih mašina a.d. Banja Luka.

Entitetska vlada je danas donijela i Odluku o dopuni plana poslova premjera i uspostavljanja katastra nepokretnosti za 2008. godinu, kojom su predviđeni poslovi na uspostavljanju katastra nepokretnosti u općini Pale. Vlada je dala saglasnost na Pravilnik o radu i organizaciji Službe traženja Crvenog krsta RS-a.

Danas su imenovani članovi Organizacionog odbora Internacionalnog film festivala BLIFF, s predsjednikom Vlade Miloradom Dodikom na čelu.

Također, Vlada je imenovala i Radnu grupu za provođenje istraživanja i izradu Strategije razvoja porodice u RS-u.

Zadatak Radne grupe je da provede istraživanje potreba i položaja savremene porodice u RS-u, u smislu stanja i perspektive te na osnovu toga izradi nacrt strategije.