BiH
0

Vlada RS-a utvrdila Nacrt zakon o državnoj pomoći

FENA
Vlada RS-a utvrdila je danas u Banjoj Luci Nacrt zakona o državnoj pomoći u RS-u, koji ima za cilj da omogući pojačan stručni i pravni nadzor nad korištenjem javnih sredstava, te da ovu oblast uskladi sa zakonodavstvom Evropske unije.
  • Državna pomoć podrazumijeva sva izdvajanja iz republičkog ili opštinskih budžeta u korist određenih privrednih subjekata, koji time mogu narušiti odgovarajuću konkurenciju, pojasnila je pomoćnik entitetskog ministra finasija Radmila Mihić.

Po njenim riječima izdvajanja iz budžeta podrazumijevaju subvencije, donacije, grantove iz različitih nivoa javnih sredstava, a smanjeni javni prihodi znače i manje poreske olakšice, koji se donose u korist privrednih subjekata.

  • Generalno pravilo EU jeste da su državne pomoći zabranjene, osim u izuzetnim slučajevima, navela je Mihić i istakla da postoji grupa pravila i procedura koje se moraju poštovati u definisanju državne pomoći.

Mihić je napomenula da se zakonom uvodi i komisija Vlade RS-a, koja nije novo, već redovno radno tijelo, koje će unaprijed morati biti informisano o svim potencijalnim davanjima privrednim subjektima, kako bi ustanovila da li je ono zabranjena ili nedopuštena pomoć ili može biti dozvoljeno.

  • Sva davanja javih sredstava privrednim subjektima sada, po prvi put, postaju predmet posebne kontrole, naglasila je Mihić te dodala da se ovom tematikom prvi put bavi neka insitutcija u BiH, a da je institut državne pomoći nov čak i u EU.

Entitetska Vlada RS-a danas je utvrdila i Prijedlog programa rada Vlade za narednu godinu, te, između ostalog, Nacrt zakona o energetici.