BiH
0

Vlada RS-a uplatila novac CIK-u umjesto Vijeća ministara

FENA
Vlada Republike Srpske uplatila je danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH avans od 900.000 KM za provođenje prijevremenih predsjedničkih izbora u RS-u umjesto Vijeća ministara BiH koje je bilo dužno da osigura 1.900.000 KM, saopćio je danas Zoran Lipovac, ministar uprave i lokalne samouprave RS-a.

Vlada se odlučila na ovaj potez jer je u protivnom prijetila opasnost da se prijevremni predsjednički izbori najavljeni za 9.decembar odgode, kazao je Lipovac naglasivši da to ne znači da Vlada preuzima finansiranje izbora umjesto Vijeća ministara BiH, već samo pokušava da premosti novonstali problem i novac će joj biti vraćen.

Lipovac je podsjetio da se iz poznatih razloga Vijeće ministara neće moći sastati u predviđenom roku do 16. novembra da bi donijelo odluku o odobravanju predviđenog novca, te precizirao da je 900.000 KM uplaćeno odmah CIK-u da bi mogla provoditi svoje predviđene aktivnosti pripreme za predsjedničke izbore, dok će preostalih milion KM biti uplaćeno nakon održanih izbora.

Vlada RS-a smatra, kako je naveo, da vjerovatno neće ni morati uplaćivati preostali iznos, odnosno da će u međuvremenu Vijeće ministara BiH riješiti pitanje finansiranja.

On je kazao da je ovo odlučeno u konsultacijama s CIK-om i Vijećem ministara.