BiH
0

Vlada RS-a traži od Vijeća ministara BiH obustavu isplata za GIK "Hidrogradnja" Sarajevo

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Vlada Republike Srpske danas je nakon razmatranja informacije o potraživanjima preduzeća AD "Hidrogradnja" Pale, u kojoj se ističe potreba rješavanja pitanja raspodjele novca po osnovu prijeratnog potraživanja od Iraka između pravnih sljedbenika, zatražila od Vijeća ministara BiH da zaustavi nezakonitu isplatu doznačenih iznosa GIK "Hidrogradnja" Sarajevo, prije nego što se ovo pitanje pravično riješi.

U saopćenju nakon sjednice Vlade navodi se da ukupna potraživanja preduzeća "Hidrogradnja" Pale i GIK "Hidrogradnja" Sarajevo od Iraka po osnovu izvedenih radova početkom 80-ih godina prošlog stoljeća su potraživanja po osnovu ratne štete u iznosu od 90 miliona američkih dolara; obveznice Republike Iraka u iznosu od 26 miliona američkih dolara deponovanih kod „Jumbes banke“ Beograd i mjenice u vrijednosti od 116 miliona američkih dolara, koje su doznačene GIK "Hidrogradnja" Sarajevo.

Vlada je za članove Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza BiH, entiteta i Brčko Distrikta, imenovala: Nikolu Kovačevića, pomoćnika ministra pravde; Željka Đuluma, pomoćnika ministra finansija; Zorana Stjepanovića, pomoćnika ministra za ekonomske odnose i koordinaciju i Dragana Spasojevića uime Pravobranilaštva Republike Srpske.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o fiskalnim kasama kojim se uređuje obaveza registrovanja prometa putem fiskalne kase; karakteristike fiskalne kase, terminala i softverske aplikacije; uređuju se fiskalni dokumenti te stavljanje u promet fiskalnog sistema, fiskalizacija fiskalnih kasa, evidentiranje, storniranje i reklamiranje prometa, servisiranje fiskalnog sistema; kontrola fiskalnog proizvoda, registrovanja prometa putem fiskalne kase i kontrola ovlašćenog servisera; ovlašćenje za donošenje podzakonskih akata, kaznene odredbe i vršenje nadzora nad provođenjem ovog zakona.

Vlada je razmatrala i stanje u Zavodu distrofičara Banja Luka i, s obzirom na njihov specifičan status, odobrila je 50.000 KM, iz budžetske rezerve za rješavanje osnovnih pitanja zaposlenih u Zavodu.

Također, Vlada je zadužila Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da omogući nesmetano liječenje za sve radnike Zavoda distrofičara do konačnog rješavanja njihovog statusa.

Usvojena je i Informacija o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u RS-u te upućena na razmatranje Narodnoj skupštini.

Vlada je zaključila da radi bolje naplate doprinosa i u cilju maksimalnog povećanja izvornih prihoda i smanjenja pritiska na budžet treba uskladiti Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, Zakon o doprinosima i Zakon o poreznoj upravi.

Također, zaključeno je da je potrebno pojačati rad inspekcijskih službi kako bi se spriječio rad nacrno od nesavjesnih poslodavaca, a urednim i disciplinovanim platišama omogućiti porezne olakšice; omogućiti efikasniji rad i bolju saradnju svih institucija kojima je zajednički cilj bolja naplata doprinosa, tj. naplata doprinosa na stvarne iznose primanja, te pojednostaviti i učiniti efikasnijom proceduru sankcioniranja za prekršioce propisa iz ove oblasti.

Vlada je zaključila da je potrebno preciznije definirati osnovice za obračun i plaćanje doprinosa, vezivanjem stručne spreme ili kvalifikacije za visinu osnovice i povećanje najniže osnovice; insistirati da se ostvari efikasnija naplata dospjelih doprinosa po osnovu reprograma duga, po spiskovima dužnika iz evidencije Fonda PIO-a i zapisnicima o izvršenoj kontroli podataka matične evidencije obveznika, te, putem ušteda, smanjiti troškove poslovanja Fonda PIO-a, navodi se u saopćenju Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.