BiH
0

Vlada RS-a traži da OHR odmah vrati isprave Karadžićima

FENA
Vlada Republike Srpske očekuje od Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH da odmah stavi van snage svoj nalog o oduzimanju putnih isprava članovima porodice Radovana Karadžića, a kako bi ga mogli posjetitili u pritvoru u Beogradu.

Šefica Vladinog Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić podsjetila je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade RS-a da su putne isprave članovima porodice Radovana Karadžića, supruzi, sinu i kćerki, oduzete 9. januara ove godine, nalogom visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka pod sumnjom da opstruiraju ili prijete da opstruiraju proces provođenja mira.

Sajić je kazala da bi prihvatanjem ovog zahtjeva Vlade RS-a članovima porodice bilo omogućeno da ostvare pravo na slobodno kretanje i da prelaze državnu granicu BiH kako bi posjetili Radovana Karadžića u pritvoru suda u Beogradu.

Također, Vlada RS-a smatra da su se stekli uvjeti da se stave van snage i drugi nalozi za oduzimanje putnih isprava još nekim osobama, a koje su im bile oduzete pod sumnjom da su bili u mreži pomogača Radovana Karadžića.