BiH
0

Vlada RS-a razočarana neusvajanjem Poslovnika, krivci SDA i SBiH

FENA
Vlada Republike Srpske razočarana je neusvajanjem usaglašenog prijedloga izmjena Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH na današnjem sastanku Zajedničkog kolegija oba doma parlamenta, koji je održan u Sarajevu.

Entitetska Vlada smatra da bi usvajanje ovog prijedloga, te davanje autentičnog tumačenja na posljednje odluke visokog predstavnika u vezi sa radom Vijeća ministara BiH, u kojem bi se preciziralo da u većini za donošenje odluka moraju biti i glasovi predsjedavajućeg Vijeća ministara i dvojice njegovih zamjenika, omogućilo prevazilaženje krize i stvaranje konstruktivne atmosfere za daljnji rad na bazi Mostarske deklaracije, saopćeno je iz Vlade.

Oni koji blokiraju ovakva rješenja na taj način onemogućavaju BiH, kako se dodaje, da se okrene reformama i brzom potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

"Zbog toga, Vlada najoštrije osuđuje očitu opstrukciju kojoj su pribjegli predstavnici bošnjačkih partija sa ciljem da stvore lažnu sliku o nemogućnosti dogovora domaćih nosilaca vlasti", kaže se u saopćenju i navodi da je "krivica za nepostizanje dogovora isključivo na SDA i Stranci za BiH i zbog toga je neophodno da oni snose i moguće negativne posljedice takvog djelovanja".

Potpuno je jasno da je jedini cilj, kako se navodi, ove destruktivne političke igre bošnjačkih stranaka, da se izazove novo nametanje odluka od visokog predstavnika i dalje usložnjavanje političke krize u BiH.

Činjenica je da je Beriz Belkić, zajedno sa svojim srpskim i hrvatskim kolegom, potpisao usaglašeni prijedlog Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH, da bi nakon nekoliko dana i stavova koje je zauzela SDA, promijenio odluku i blokirao kompromisno rješenje.

"Uvjereni smo da i predstavnici međunarodne zajednice, a pogotovo visoki predstavnik, razumiju koji je cilj ovog opstrukcionizma, te da neće upasti u zamku novog nametanja rješenja", navodi Vlada i upozorava da bi nametanje odluka koje bi omogućile preglasavanje u Parlamentarnoj skupštini BiH bilo potpuno pogrešno i neprihvatljivo i da bi predstavljalo nagradu onima koji blokiraju domaći dogovor i postizanje opšteprihavtljivih rješenja na demokratski način.

Nametanje odluka, pa makar dolazilo i od visokog predstavnika, predstavljalo bi, kako se ističe, politički avanturizam sa nesagledivim posljedicama po stabilnost BiH.

"Vlada RS-a ne želi takav epilog, ali je spremna da zajedno sa drugim institucijama RS-a odlučno odgovori na svaki potez koji bi omogućio preglasavanje njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH", kaže se u saopćenju i dodaje da u tom slučaju, sva odgovornost za političku krizu i nestabilnost koja bi iz nje proizašla, biti na onima koji odluče da nametanjem naruše položaj RS-a u BiH, koji je garantiran Dejtonskim mirovnim sporazumom.