{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS-a predlaže da postojeći amblem bude "novi" grb

F
25.1.2008. u 16:01
0
0
Vlada RS-a predlaže da postojeći amblem bude "novi" grb
0
Vlada RS-a predlaže da postojeći amblem bude "novi" grb
Vlada Republike Srpske predložila je Narodnoj skupštini da pored pet datih prijedloga razmotri i mogućnost da novi grb RS-a bude postojeći amblem RS-a.
Vlada je mišljenja da je amblem ušao u opću upotrebu zamjenjujući grb RS-a, te stoga predlaže i da se razmotri njegovo usvajanje kao grba, prenijela je stav Vlade šefica Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić.

Ona je nakon nastavka sjednice Vlade RS-a na pres-konferenciji kazala i da je amblem pozitivno prihvaćen u najširoj javnosti RS-a, a Zakon o amblemu i dopune Zakona o pečatima potvrdio je Ustavni sud RS-a kao akte koji ne ugrožavaju vitalne nacionalne interese nijednog konstitutivnog naroda u RS-u.

"Zamjena grba amblemom je vremenski i finansijski zahtjevna operacija koja je u RS-u na svim nivoima provedena proteklih mjeseci, a izbor novog grba zahtijevao bi ponovnu zamjenu na svim nivoima", stav je entitetske vlade.

Podsjećamo, Komisija za simbole RS-a uputila je Narodnoj skupštini RS-a za sjednicu koja će biti održana 30. i 31.januara pet ravnopravnih prijedloga mogućeg rješenja novog grba RS-a.

Autori ovih rješenja dali su prijedloge koji bi trebalo da zadovolje interese sva tri konstitutivna naroda i poslanici bi trebalo da izaberu najbolje rješenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: