{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS-a ponovo o incijativi Dane Čankovića

F
9.7.2008. u 15:50
0
9
Vlada RS-a ponovo o incijativi Dane Čankovića
0
Vlada RS-a ponovo o incijativi Dane Čankovića
Vlada RS-a sutra će u Banjoj Luci razmatrati inicijativu za proglašenje nezavisnosti ovoga bh. entiteta koju je pokrenuo predsjednik nevladine organizacije iz Banje Luke "Srpski narodni pokret - Izbor je naš" Dane Čanković.
O ovom pitanju Vlada RS-a trebalo je da se izjasni na prošloj sjednici, ali do toga nije došlo, jer nisu bila pribavljena mišljenja svih ministarstava.

Međutim, mišljenje o Čankovićevoj inicijativi dao je Sekretarijat za zakonodavstvo RS-a u kojem stoji da je pravni status RS određen Ustavom, koji predviđa da prijedloge za promjene Ustava mogu pokrenuti predsjednik RS-a, Vlada ili najmanje 30 narodnih poslanika. O tim prijedlozima bi se, potom, izjašnjavala Narodna skupština RS-a većinom glasova.

Sekretarijat za zakonodavstvo ističe da Čankovićeva inicijativa i ne može biti razmatrana, jer on nije ovlašteni predlagač za bilo kakve promjene pravnog statusa RS-a.

Podsjećamo, Čanković je u ime svoje nevladine organizacije pokrenuo inicijativu za proglašenje nezavnosti RS iz, kako je naveo, nametnute Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: