{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS-a omogućila kreditiranje problematičnih banaka

28.10.2014. u 13:00
4
0
Vlada RS-a omogućila kreditiranje problematičnih banaka
4
Vlada RS-a omogućila kreditiranje problematičnih banaka
Vlada Republike Srpske promijenila je podzakonske akte kako bi mogla preko Investiciono-razvojne banke RS direktnim ugovorima kreditirati pojedine banke u RS-u, a poslije toga taj kredit konvertovati u kapital, što znači da bi u određenom periodu država preuzela te banke.
Vlada RS-a je tri dana prije opštih izbora usvojila izmjene i dopune "Pravila plasmana sredstava za podršku finansijskom sektoru" kojima se, po prvi put, omogućava IRB-u da komercijalnim bankama i osiguravajućim kućama, uz kupovinu njihovih hartija od vrijednosti, može pomoći i "putem direktnog ugovora o subordiniranom kreditu". Drugom dopunom omogućava se da se IRB banci kredit dat putem direktnog ugovora može zamijeniti za akcije banke ili osiguravajućeg društva.

U usvojenim "Pravilima o izmjenama i dopunama Pravila plasmana sredstava za podršku finansijskom sektoru" navodi se da IRB može zaključiti ugovor o subordiniranom kreditu, "ukoliko se radi povećanje dopunskog kapitala, te ukoliko je minimalna kamatna stopa osam odsto na godišnjem nivou".

Članom 3. izmijenjenih Pravila propisuje se da kamatna stopa ne može biti ispod 8 odsto, iako niko ne može predvidjeti kretanje kamatnih stopa, pa se postavlja pitanje kako je moguće da banka uzima kredit od države od 8 posto, a da ta ista banka kreditira državu, kupujući njene hartije od vrijednosti po 2, odnosno obveznice po 5 posto?

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: