BiH
0

Vlada RS-a odobrila prve iznose iz razvojno-investicionog plana

FENA
Vlada RS-a danas je na sjednici u Banjoj Luci, nakon razmatranja programa iz razvojno-investicionog plana, odobrila 50 miliona KM za trajno rješavanje klizišta na Čemernu te izgradnju magistralnog pravca Foča-Gacko.

Entitetska vlada je, kako je naveo premijer Milorad Dodik, dala i nalog službama Javnog preduzeća "Putevi RS-a" da pristupi provođenju javnog tendera kako bi se trajno riješio problem u toj regiji tako što će se izgraditi novi tunel koji će biti dužine dva kilometra i vijadukt za nesmetan prolaz.

Dodik je na pres-konferenciji saopćio i da je Općini Trebinje odobreno dva miliona KM za izgradnju obilaznice oko grada i za Općinu Bijeljina oko osam miliona KM za obilaznicu oko tog grada.

Vlada RS-a je odobrila, dodao je Dodik, i tri miliona KM za potrebe izgradnje osnovne škole i fiskulturne dvorane na Palama, koja će nositi naziv "Srbija i ovaj projekt će se finansirat s Vladom Srbije.

Na sjednici Vlade RS-a razmatrana je informacija o izgradnji autoputa Banja Luka-Gradiška, ali je vraćena na doradu resornom ministarstvu.

Dodik ističe da je i dalje osnovni problem u izgradnji tog puta neriješeni imovinskopravni odnosi, zbog čega je apelirao na sudske organe da taj predmet uzmu u prioritetno razmatranje.

Potvrdio je i da je Vlada RS-a odlučila da se umjesto brze ceste do Doboja gradi autoput, koji će se vezati s autoputem Banja Luka-Gradiška, dok će se s vlastima Hrvatske razgovarati o izgradnji mosta na Savi kod Bosanske Gradiške kako bi se on zajednički sufinansirao, što će se dogovarati putem institucija BiH.

Vlada je odobrila i pet miliona KM kao pomoć za isplatu zarada zdravstvenim radnicima.

Utvrđeni su i Nacrt zakona o uvjetima i postupku za prekid trudnoće koji je usklađen s evropskim preporukama i izmjene i dopune Zakona o inspekciji u RS-u.