BiH
0

Vlada RS-a odbacila Inzkove odluke

FENA
Vlada Republike Srpske odbacila je u cijelosti sve tri danas nametnute odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i predložila Skupštini RS-a da razmatra ovo pitanje i potvrdi svoju raniju odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani izjasnili o nametnutim odlukama.

Entitetska vlada će tražiti da se već sutra održi posebna sjednica o ovom pitanju.

Inzko je nametnuo odluku o produženju mandata stranih sudija i tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina, zatim odluku o Statutu Grada Mostara te je produžio mandat članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Više zaključaka povodom Inzkovih odluka doneseno je večeras na vanrednoj sjednici Vlade, samo s jednim suzdržanim glasom, a entitetski premijer Milorad Dodik je rekao da će najvjerovatnije predložiti da entitetski parlament povuče i saglasnost za konstituiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Dodik kaže da Vlada smatra kako ne postoji ustavni i zakonski osnov da Inzko nametne spomenute odluke i ne može prihvatiti takvo njegovo ponašanje, jer je to „direktan izborni inžinjering koji treba da omogući majorizaciju BiH“.

„Visoki predstavnik nema nikakva pravna ovlaštenja da dekretom ukine legitimnu odluku koju su donijeli demokratski izabrani predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, 1. oktobra 2009. godine. Parlament je glasanjem odbio predloženu dopunu zakona na osnovu koje bi strani državljani mogli nastaviti rad u Tužilaštvu i Sudu BiH“, smatra Vlada.

Pravna ovlaštenja visokog predstavnika ustanovljena su Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma, gdje se visokom predstavniku ne daje moć da bira sudije i tužioce, niti da odbacuje odluke izabranih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Na taj način, sa stanovišta prava, ova današnja odluka nema pravnu snagu, ocijenjeno je.

Dodik još kaže da, „za razliku od visokog predstavnika, Vlada RS-a u potpunosti podržava vladavinu prava i poštuje najviše pravne akte BiH, uključujući Ustav BiH i Ustav RS-a, kao i sve akte važećeg međunarodnog prava“.

Iz tog razloga, naglasio je, Vlada ne može kao pravno valjane prihvatiti i provesti odluke i naredbe visokog predstavnika, uključujući i današnju odluku kojom se krši pravni poredak BiH i entiteta i međunarodno pravo.

Dodik je naveo da entitetska vlada podržava procesuiranje svih odgovornih za ratne zločine pred domaćim institucijama u RS i FBiH.

Smatra i da treba spriječiti „upliv stranaca, kakav je visoki predstavnik, u odnose u BiH, te poziva bošnjačke i hrvatske predstavnike da zajedno sa Srbima eleminiraju dugogodišnju tiraniju i pravno nasilje visokih predstavnika i drugih međunarodnih organizacija“.

Na taj način, dodao je, pokazat će se mogućnost dogovora i suživota u BiH, protiv čijeg, kaže, ustavnog poretka nije RS, niti je ova odluka Vlade.

I ministar pravde RS-a Džerard Selman ocijenio je kao neprihvatljive današnje Inzkove odluke i naglasio da u pravosudnoj praksi nije poznato postojanje savjetnika u sudovima.