|

Vlada RS-a nema para za povećanje penzija ni za tri ni za pet posto

Vlada RS-a nema para za povećanje penzija ni za tri ni za pet posto
1
F
FENA
17.2.2017. u 13:51
77
komentara
1

dijeljenja
Vlada RS-a nema para za povećanje penzija ni za tri ni za pet posto Foto: SRNA
Povećanja penzija u Republici Srpskoj (RS) neće biti, bar ne do druge polovine godine, ponovljeno je danas nakon sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera RS-a u Tesliću.
U entitetskoj vladi i dalje tvrde da nemaju finansijskih sredstava u budžetu za povećenje mjesečnih primanja ove populacije, ni za tri ni za pet posto.

"Za povećanje osnovice od tri posto trebalo bi 30 miliona, a za pet posto 50 miliona KM, što je za nas trenutno neprihvaljivo jer toga novca nemamo - rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Kaže da će u drugoj polovini godine doći do povećanja penzija za određeni procenat, a "koliko će on iznositi bit će stvar pregovora".

Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj je ukazao da penzioneri traže povećanje osnovice penzije od 3,5 posto i sve ispod tog procenta je za njih neprihvatljivo.

Nakon sjednice Upravnog odbora Udruženja kazao je da se ne može vječito prolongirati povećanje mjesečnih primanja za penzionere u RS-u.

Ministar Savanović smatra da je za sada bolje da se ide s jednokratnom novčanom pomoći penzionerima, ali sve zavisi, kazao je, od mogućnosti u budžetu.

Prosječna penzija za januar 2017. godine iznosila je 341 KM i predstavlja 40 posto prosječne plaće u RS-u.
Prijavi grešku


Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...