Zoran Lipovac
0

'Vlada RS-a nastavit će pomagati Srebrenici'

FENA
Ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Zoran Lipovac rekao je da Srebrenica, kao općina koja spada u red nerazvijenih lokalnih zajednica, može da računa na sredstva koje to ministarstvo dodjeljuje u okviru granta pomoći nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama.

„Ministar Lipovac je time demantirao trvrdnje da će, zbog mjera štednje, biti ukinuta ova pozicija u budžetu Vlade RS-a“, saopćeno je iz resornom ministarstva nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci predstavnika Vlade tog bh.entitet i Općine Srebrenica.

Tokom sastanka, kome su prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva Slobodan Puhalac, savjetnik premijera Miladin Dragičević, te načelnik i predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Osman Suljić i Radomir Pavlović, razgovarano je i o načinu funkcioniranja komunalnih i drugih preduzeća, donošenju regulacionog plana za Srebrenica, problemima u Domu zdravlja, pitanjima ruralnog razvoja i drugim problemima sa kojima se susreće ta lokalna zajednica.

Istaknut je i značaj rješavanja pitanja i upravljanja nad komunalnim preduzećima i lokalnom infrastrukturom od strane jedinica lokalne samouprave.

Predstavnici entitetske Vlade izrazili su spremnost da podrže općinu u njenom privrednom i socijalnom razvoju.

Načelnik Suljić je rekao da će u narednom periodu raditi na postizanju politike dogovora, privrednom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta u Srebrenici.