"Imaju rezerve"
1

Vlada RS-a naredne godine nije planirala novac za formiranje entitetske vojske, UIO...

D. Be.
Ministrica finansija RS-a Zora Vidović
Ministrica finansija RS-a Zora Vidović
Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da Vlada RS-a Prijedlogom budžeta za 2022. godinu nije planirala novac za entitetsku vojsku i upravu za indirektno oporezivanje koju vlast u ovom bh. entitetu namjerava formirati, ali da postoje rezerve.

"Konkretno, na takve stavke nismo mogli planirati, naravno pošto ni ne postoje. Ali smo zato ostavili određene rezerve na određenim pozicijama, ako dođe do određenih stvari koje moramo finansirati iz tih oblasti, naravno da smo spremni za to", rekla je entitetska ministrica.

Vlada RS-a danas je utvrdila Prijedlog budžeta za narednu godinu od četiri milijarde i 24 miliona KM.

Sutra će u Banjoj Luci biti održana sjednica Kolegija Narodne skupštine RS-a na kojoj će biti određen datum održavanja posebne sjednice NSRS-a o povlačenju nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta RS.

Na posebnoj sjednici planirano je razmatranje četiri informacije na prijedlog predsjednice RS-a Željke Cvijanović (SNSD), premijera RS-a Radovana Viškovića (SNSD), člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika (SNSD) i klubova poslanika SNSD, SP, Demos, US, NPS i NDP;.

Tu su informacije o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosudnih institucija i oblasti odbrane i sigurnosti.