{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS-a najefikasniji organ izvršne vlasti

F
9.4.2009. u 16:54
0
7
Vlada RS-a najefikasniji organ izvršne vlasti
0
Vlada RS-a najefikasniji organ izvršne vlasti
Vlada Republike Srpske je u 2008. godini bila najefikasniji organ izvršne vlasti u BiH u usvajanju zakona, ali se od niza Vladinih mjera samo njih 25 posto odnosilo na zahtjeve građana formulirane u Građanskoj platformi.
Rezultati istraživanja Monitoring tima Centra civilnih inicijativa BiH pokazuju i da Vlada RS-a često pribjegava kampanjskom radu, kao i to da je cijelo treće tromjesečje 2008. godine utrošeno na vođenje kampanje za lokalne izbore.

Predstavnici CCI-a su na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazali da kada je u pitanju rad Narodne skupštine RS-a u 2008. godini primjetno je da je sa četiri mjeseca zakašnjenja usvojen program rada, a plan rada ispunjen je sa 55,8 posto.

U prošloj godini poslanici u RS-u su razmatrali čak 80 zakona prenesenih iz 2007., a osnovna zamjerka i tom zakonodavnom tijelu tiče se činjenice da se samo u devet navrata bavila problematikom iz Građanske platforme.

Problem u entitetskom parlamentu je i nepostojanje etičkog kodeksa ponašanja, što je razlogom da je zabilježen znatan broj slučajeva ponašanja koje nije primjereno parlamentu.

Prema podacima CCI-a poslovnik su najčešće kršili poslanici SNSD-a, SDS-a i Srpske radikalne stranke RS-a, dok narodne zastupnice nisu učinile nijednu povredu poslovnika.

Najčešće je poslovnik Skupštine RS-a kršio entitetski premijer Milorad Dodik u raspravama sa šefom poslaničkog Kluba SDS-a Borislavom Bojićem i poslanikom radikala RS-a Milankom Mihajlicom.

Predstavnica CCI-a Majda Behram-Stojanov kaže da se i zakonodavna i izvršna vlast u RS-u veoma malo bavi pitanjima koja su od ključnog interesa za građane ovog bh. entiteta, a primjetan je visok stepen, kako kaže, netolerancije koju vlast RS-a izražava prema predstavnicima medija i nevladinog sektora koji se kritički odnose prema njenom radu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: