BiH
0

Vlada RS-a još nije pripremila izmjene Zakona o praznicima u RS-u

FENA
Vlada RS
Vlada RS
Redovna sjednica Narodne skupštine RS-a bit će održana 11.oktobra, ali izmjene i dopune Zakona o praznicima, kojima je trebalo da se provede odluka Ustavnog suda BiH o neustvanosti 9.januara kao Dana RS-a, nisu uvrštene u dnevni red.

Predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović je rekao da Vlada RS-a još radi na pripremi tog zakona.

"Dobili smo obavijest od Vlade RS-a u kojoj se navodi da je resorno ministarstvo pristupilo pripremi tog zakona i da provode intenzivne stručne analize radi iznalaženja najboljih rješenja koja će osigurati provođenje odluke Ustavnog suda BiH", rekao je Čubrilović nakon sjednice skupšinskog kolegija.

Iz Vlade su najavili da očekuju i izvještaj o rezultatima provedenog referenduma te da će po hitnom postupku pripremiti ovaj zakon i zatražiti da se uvrsti u dnevni red naredne redovne sjednice ili da se on razmatra na posebnom zasjedanju.

Ranije je Kolegijum Narodne skupštine RS-a zadužio entitetsku vladu da pripremi izmjene Zakona o praznicima radi provođenja odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9.januara kao Dana RS-a.

Na dnevnom redu redovne sjednice entitetskog parlamenta je 40 tačaka.

Svečana sjednica parlamenta bit će održana 24.oktobra, a povodom 25 godina tog zakonodavnog doma, najavio je Čubrilović.