BiH
11

Vlada RS-a izdvaja novac za gradnju objekta na Kosovu

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) prihvatila je danas na redovnoj sjednici, održanoj u Tesliću, informaciju o izvršenim aktivnostima na pripremi popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

Entitetska izvršna vlast daje snažnu podršku entitetskom Zavodu za statistiku, kao Zakonom određenom nosiocu aktivnosti na pripremi organizaciji i sprovođenju Popisa na teritoriji RS, da u saradnji s drugim nosiocima popisnih aktivnosti sprovode potrebne i ovom informacijom predložene aktivnosti, kako bi se popis na teritoriji RS uspješno realizovao.

Vlada obavezuje sve učesnike u popisu, naročito jedinice lokalne samouprave, kao ključne učesnike popisa i njihove organe, te popisne komisije i njihove članove, da pravovremeno, ozbiljno i odgovorno izvrše svoje Zakonom predviđene obaveze u provođenju predstojećeg anketiranja građana.

Saglasna je i s prijedlogom da se između Zavoda za statistiku i jedinica lokalne samopurave zaključi sporazum o pripremanju, organizaciji i sprovođenju popisa stanovništva, domaćinstva i stanova 2013. godine na teritoriji RS.

Vlada RS-a usvojila je i Informaciju o početku školske 2013/2014. godine, te Informaciju o nacionalnoj grupi predmeta u osnovnim školama, ali u saopćenju iz Biroa za informiranje Vlade RS-a nisu saopćeni detalji.

Između ostalog, Vlada RS-a danas je donijela i Odluku o finansiranju realizacije Projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Kosovskoj Mitrovici, a planirano je izdvajanje iznosa od 500.000 KM na ime izgradnje „stambeno poslovnog objekta s osam stambenih jedinica i Kulturnog centra Republike Srpske u Kosovskoj Mitrovici, a u znak solidarnosti sa Srbima sa Kosova i Metohije kojima je izgorjela-uništena imovina i koji nemaju riješeno stambeno pitanje“.

-Izgradnjom stambenih jedinica bitno bi se poboljšala ekonomska situacija korisnika stambenih jedinica ali i bitno podigao moral i povjerenje srpskog stanovništva na tom području u organe matice, njene programe i ciljeve. Odgovarajuće poslovne prostorije svakako će poboljšati kvalitet rada Međuopštinskog centra za socijalni rad sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, što će opet doprinjeti poboljšanju kvaliteta života i zdravlja srpskog stanovništva na tom području - tvrdi entitetska vlada.