Prenošenje 21. novembra
299

Vlada RS-a danas zakonski nije smjela proglasiti neradni dan

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vlada Republike Srpske donijela je zaključak da je 22. novembar 2021. godine neradni dan zbog toga što Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH pada u nedjelju, međutim ova odluka nema uporište u Zakonu o praznicima RS-a.

Ovaj dan se u Republici Srpskoj slavi 21. novembra prema važećem entitetskom zakonu, međutim nije propisano da postoji mogućnost prenošenja ukoliko pada na neradni dan kao što je to slučaj ove godine.

U članu 4. Zakona o praznicima RS-a piše: "Ako drugi dan republičkog praznika koji se na osnovu člana 3. ovog zakona praznuje dva dana pada u nedjelju, prenosi se u ponedjeljak."

Član Zakona koji propisuje kada se slave neradni dani u RS
Član Zakona koji propisuje kada se slave neradni dani u RS

To znači da se na naredni radni dan mogu prenijeti samo praznici koji se slave dva dana poput 1. i 2. januara i 1. i 2. maja.

Uprkos zakonu, u RS-u je odlučeno da danas ne rade javni organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove.

U Federaciji BiH 21. novembar je običan radni dan, a praznuje se 25. novembar - Dan državnosti BiH koji se ne obilježava pak u RS-u.