Odlučeno na sjednici
0

Vlada RS-a će tužiti visoke predstavnike

FENA
Vlada RS-a zaključila je danas u Banjoj Luci da ne prihvata "pokušaj" visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da nametne zakone od 18. septembra, s obzirom na to da su oni u suprotnosti s odlukom Fiskalnog vijeća BiH o raspodjeli sredstava sukcesije, važećim zakonim o državljanstvu i pravilima korporativnog upravljanja kao i osnovnim principima za otvaranje tržišta električne energije, i Republika Srpska neće ih implementirati.

Entitetska vlada navodi da ne prihvata da se mijenja način odlučivanja i uvodi princip proste većine u Elektroprenosu BiH, te stoga nalaže članovima iz RS-a u organima te kompanije, da ne učestvuju u njihovom radu i posebno zadužuje članove Upravnog odbora iz RS-a da ne učestvuju u radu tog tijela dok članovi Skupštine akcionara ili njihovi zastupnici ne usaglase načine i pristupe za rješavanje problema u Elektroprenosu BiH.

Također, Vlada će, zaključeno je, kod nadležnih sudova "pokrenuti sudske sporove, i podnijet će prijave protiv svih visokih predstavika za BiH", u zemljama iz kojih oni dolaze, za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te s tim u vezi nalaže Ministarstvu pravde da osigura potrebnu dokumentaciju za pripremu tužbi. Istovremeno Vlada će, dodaje se, razmotriti sve mogućnosti za zaštitu svojih prava u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Entitetska vlada će tražiti i zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, za 30. septembar, na kojoj će se razmatrati Informacija o zakonima koje je pokušao da nametne visoki predstavnik za BiH, a koju je danas usvojila.

Na sjednici u Banjoj Luci Vlada RS-a je zaključila i da su zakoni, koje je „pokušao“ nametnuti visoki predstavnik za BiH Valetnin Inzko u oblasti elektroenergetskog sektora, u suprotnosti s evropskom direktivom, koja je osnov za uređenje elektroenergetskog sektora.

U zaključcima koje je novinarima na pres-konferenciji saopćio ministar industrije, energetike i razvoja RS-a Slobodan Puhalac se navodi i da entitetska vlada ne prihvata proširenje nadležnosti Državne elektroenergetske regulatorne komisije na oblast proizvodnje, distribucije i snabdijevanja za Distrikt Brčko.

"Vlada ne prihvata nalog supervizora za Brčko Distrikt, koji nije u skladu s konačnom Arbitražnom odlukom o Brčko Distriktu i RS ne može dozvoliti da se na takav način otuđuje imovina akcionara. Eventualna primjena naloga bi nanijela štetu RS-u od 16 miliona KM“, zaključeno je.

Konstatira se i da, pošto je nastupila blokada Elektroprenosa BiH, a zbog neodložne potrebe kontinuiranog obavljanja elektroprenosne djelatnoisti, ona se mora obavljati po posebnim uvjetima koje će utvrditi Vlada.

"Zbog nastale blokade zadužuju se svi subjekti iz elektroenergetskog sektora, a posebno predstavnici elektroprenosa iz RS-a da osiguraju kvalitetno obavljanje prenosne djelatnosti.

Zadužuje se Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da, u roku od sedam dana, Vladi predloži način na koji će korisnici usluga prenosne mreže na prostoru RS-a plaćati naknadu za uslugu korišćenja iste.

"Ovaj zaključak s obrazloženjem će se dostaviti: Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, svim potpisnicima i garantima Dejtonskog mirovnog sporazuma, radi ukazivanja na permanentno kršenje ovog sporazuma“, navodi entitetska vlada i također nalaže JU "Službeni glasnik RS-a“, Banja Luka, da ne objavljuje zakone i odluke koje je visoki predstavnik za BiH donio, a koji se odnose na zakone RS-a.

Ističe se i da je Vlada RS-a "kao strana potpisnica Aneksa X Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH, dala mandat visokom predstavniku u BiH da tumači isključivo Aneks X tog sporazuma, i konstatuje da je visoki predstavnik za BiH prekoračio ta ovlašćenja, kao i bonska ovlašćenja, kojima nije dobio pravo da nameće zakone“.

Na kraju se dodaje da zaključak Vlade stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u "Službenom glasniku RS-a“.