BiH
0

Vlada RS-a će od prodaje rafinerija inkasirati oko 110 miliona eura

FENA
Ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Rajko Ubiparip izjavio je danas da će Vlada RS-a od prodaje Rarinerije nafte u Bosanskom Brodu, Rafinerije ulja u Modruči i banjalučkog Petrola ruskoj kompaniji „NeftegazInKor“ iz sisitema „Zarubežneft“, inkasirati u budžet entiteta 110 miliona eura.

U narednoj fazi trebalo bi da se proda i 10 posto akcija koje u tim preduzećima ima Fond PIO RS-a.

"Vrijednost državnih akcija Rafinerije ulja procjenjena je na oko 67 miliona eura, Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu oko 40 miliona KM, a banjalučkog Petrola 10 miliona eura", naveo je resorni ministar.

"Ukupan projekat koji se odnosi na modernizaciju, investicije i ulaganje u obrtna sredstva čini iznos od oko 970 miliona eura", kazao je Ubiparip i podsjetio da je posebno Rafinerija nafte u dogovima koji iznose oko 300 miliona KM, od čega oko 150 miliona KM prema Budžetu RS-a.

Prodate su akcije državnog kapitala u ovim preduzećima u iznosu od oko 65 posto, naveo je Ubiparip nakon potpisivanja ugovora o prodaji dodajući da je prodat i iznos od po pet posto akcija koje u tim preduzećima ima Fond restitucije.

Ministar Ubiparip je napomenuo da je za Vladu bitna činjenica da se pokrene proizvodnja u Rafineriji nafte, te da se time osigura budućnost radnicima triju preduzeća, kao i osiguraju bolji efekti za lokalne zajednice i RS.