BiH
0

Vlada RS: 50.000 KM za održavanje konferencije o ulaganjima u Srebrenicu

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Vlada RS-a danas je odobrila 50.000 KM za troškove održavanja Konferencije o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu 6. novembra u hotelu "Bistrica" na Jahorini.

Na sjednici u Banjoj Luci Vlada je donijela i Odluku o uvođenju lokalnih trezora u još 24 općine u RS-u i odbrila 983.600 KM za realizaciju tog projekta, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Planirano je da do 31. augusta 2008. bude uspostavljeno trezorsko poslovanje u općinama: Gradiška, Kneževo, Mrkonjić- Grad, Srbac, Petrovo, Teslić, Kostajnica, Jezero, Oštra Luka, Ribnik, Vlasenica, Zvornik, Milići, Ugljevik, Modriča, Šamac, Vukosavlje, Osmaci, Bratunac, Donji Žabari, Lopare, Pelagićevo, Srebrenica i Šekovići.

Trezorsko poslovanje u lokalnim zajednicama do sada je uspješno uspostavljeno u 13 općina RS-a.

Vlada je prihvatila i Program finansijskog restrukturiranja preduzeća GIK «Hidrogradnja» a.d. Istočno Sarajevo, s Programom finansijskog restrukturiranja preduzeća. Predmet konverzije u redovne akcije su potraživanja povjerilaca od 17.973.038 KM, na dan 30.septembra 2007.

Vlada je donijela i Odluku o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju pitke i industrijske vode na ležištu Dragalovci, općna Doboj, preduzeću DOO «EFT Termoelektrana Stanari», Stanari.

Koncesija se dodjeljuje na period od 30 godina, a visina koncesione naknade iznosi 0,072 KM po kubnom metru eksploatirane vode. Također, koncesionar je dužan da, prije zaključivanja ugovora o koncesiji uplati u korist budžeta RS-a jednokratnu naknadu za koncesiono pravo na istraživanje pitke i industrijske vode od 15.199 KM i jednokratnu nadoknadu za koncesiono pravo za eksploataciju pitke i industrijske vode od 15.768 KM.

Vlada je danas donijela i odluke o dodjeli kompjutera: Osnovnoj školi «Branko Ćopić», Banja Luka; Osnovnoj školi «Miroslav Antić», Bistrica – Banja Luka i Omladinskom centru za kreativnost i inicijativu, Donje Vodičevo – Novi Grad.

Također, Vlada je iz budžetske rezerve odobrila 70.000 KM za izmirenje obaveza Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih osoba RS-a.

U skladu sa Zakonom o poljoprivredi RS-a, Vlada je danas osnovala Savjet za agrarnu politiku čiji je zadatak: provođenje poljoprivredne strategije; praćenje izrade i davanje mišljenja o godišnjem izvještaju u poljoprivredi; te davanje mišljenja o nacrtima i prijedlozima propisa i međunarodnih sporazuma iz poljoprivrede.