Po hitnom postupku
1

Vlada Republike Srpske ukida Savjet za metrologiju

FENA
Savjet za metrologiju Republike Srpske (RS), kao savjetodavno tijelo entitetske vlade, bit će ukinuto.

Ovaj zakon je po hitnom postupku utvradila entitetska vlada.

S ciljem kontinuiranog funkcionisanja metrološkog sistema, predlaže se produžavanje roka do kojeg obrazovane laboratorije mogu obavljati poslove pripreme mjerila za verifikaciju, a koji se predlaže do 31. decembra 2022. godine.

Budući da je osnovni zadatak Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju da vrši nadzor nad verifikovanim mjerilima, te imajući u vidu dosadašnje rješenje koje može dovesti u pitanje objektivnost prilikom njihovog kontrolnog pregleda, predloženo je novo rješenje, u skladu s kojim kontrolu mjerila u upotrebi može obavljati samo Zavod, a ne i ovlaštena tijela.

Na ovaj način uspostavlja se nepristrastan sistem provjere ispravnosti mjerila koja su u upotrebi.

U dosadašnjoj primjeni Zakona uočeni su nedostaci koji se odnose na jednak tretman nepravilnosti koje učini ovlašteno tijelo, bez obzira na težinu te nepravilnosti.

S tim u vezi, predloženo je rješenje kojim je propisano u kojim slučajevima direktor Zavoda suspenduje rješenje o ovlašćivanju, a u kojim ga ukida. Također, propisan je maksimalan period trajanja i pravne posljedice suspenzije, kao i uslovi za podnošenje novog zahtjeva za ovlašćivanje, saopćeno je iz entitetske vlade.