BiH
0

Vlada Republike Srpske nastavlja da ulaže u Jahorinu

SRNA
U odnosu na prošlu godinu, kada su sredstva ulagana u modernizaciju vertikalnog transporta na Jahorini, Vlada Republike Srpske odlučila je da ove godine sredstva uloži u vještačko osnježavanje staza, jer se na taj način stvaraju bolji uslovi za produžetak turističke sezone na ovoj planini, rekla je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Gordana Zlatković.

Pored toga, kaže Zlatkovićeva, značajna financijska sredstva izdvojena su za projekat Andrićgrad u Višegradu.

"Posmatranjem iskustava u Srbiji, gdje je zabilježena velika posjeta Mokroj gori, došlo se do zaključka da ovaj projekat ima svoju opravdanost. Kroz ova ulaganja bit će obogaćena ne samo turistička ponuda Višegrada, već i Republike Srpske", naglasila je ona.

Zlatkovićeva je dodala da postoji mogućnost da se kroz ovaj projekat formira zajednički turistički proizvod sa Srbijom, na način da posjetioci Andrićgrada mogu da posjećuju Mokru goru i obrnuto. 

"Način da to bude ostvarivo je povezivanje Andrićgrada i Mokre gore starom prugom, što je u planu u narednom periodu", napomenula je Zlatkovićeva.

Ona je za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina" rekla da Srpska bilježi sve veći broj posjeta turista, što je posebno karakteristično za banjska mjesta, koja konstantno bilježe trend rasta. 

"Turistički potencijali koji najviše privlače pažnju posjetilaca svakako su Jahorina, Banja Vrućica, te gradski centri Banje Luke i Trebinje. Takođe, primjetan je porast dolazaka turista i u etno selo Stanišići, eko-centar Ljekarice , ali mnogi drugi", istakla je ministrica trgovne i turizma Republike Srpske. 
Što se tiče zimskog turizma, kaže ona, nedostatak snježnog pokrivača na planinama uveliko je uticao na slabu posjetu turista zimskim centrima. 

"S obzirom na to da će klimatske promjene i u budućnosti imati značajan uticaj na prirodu, jasno je da je potrebno preduzeti mjere kojima će se turizam moći predstaviti održivim. Način za to svakako je preinačenje zimskog u planinski turizam, koji će biti održiv tokom cijele godine, a ne samo u jednoj sezoni, a što će se postići dodatnim obogaćivanjem postojećih kapaciteta", rekla je Zlatkovićeva.