Četverogodišnja agonija
66

Vlada probila rok za imenovanje direktora FUP-a, a ne planiraju to uraditi ni na novoj sjednici

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sjednica Vlade FBiH održava se prekosutra u Mostaru, a u pripremljenom dnevnom redu nema imenovanja direktora FUP-a. Ukoliko bude volje, na dan sjednice tačka može biti dodana, no već godinama se ovo imenovanje ne pomjera s mrtve tačke.

U skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH, Vlada je dužna u roku od 30 dana nakon što zaprimi bodovnu listu najbolje ocijenjenih kandidata, i imenovati istog. Bodovnu listu dobili su 14. jula, što znači da su premijer i ministri zakon već prekršili.

Dan prije nego što je vladi poslata bodovna lista, na intervjuu su bila jedina dvojica kandidata za ovu poziciju - vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman i savjetnik direktora Granične policije Svevlad Hoffman. Iako po zakonu mora biti najmanje pet kandidata, odlučeno je da se s procedurom nastavi s obzirom na to da se u dva navrata nije prijavio niko osim njih dvojice.

Podsjećamo, već više od četiri godine, Federalna uprava policije ima v.d. direktora. Razlog bi mogao biti u politici. Jer je isti kao i onaj zbog kojeg osam godina Federalna vlada radi u tehničkom mandatu.

Trakavica u vezi s izborom direktora FUP-a došla je i do sudskog procesa jer je prvorangirani Zoran Galić, inače direktor GP BiH, tužio Vladu Federacije BiH. On je, u međuvremenu, odustao od ove pozicije pa se nije ni prijavio na novi konkurs.

U julu prošle godine na sjednici Vlade FBiH je upriličeno glasanje o imenovanju direktora FUP-a, no glasali su samo ministri iz HDZ-a što nije bilo dovoljno. Glasalo se nakon inicijative ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare koji je zatražio poništavanje konkursa za izbor direktora FUP-a s obzirom na to da su od konkursa prošle dvije godine.

Čampara je 2020. godine odbio podržati prijedlog Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH iz 2019. godine o imenovanju prvog s liste (Zorana Galića), iz razloga što ministar unutrašnjih poslova i direktor FUP-a ne smiju biti iste nacionalnosti te bi imenovanje bilo bespotrebno, dok se ne ostvari puni dogovor za sva mjesta unutar vlade i institucija koje ona imenuje.

Zbog svega navedenog Nezavisni odbor je prvo poništio stari konkurs, a početkom aprila raspisao novi za izbor direktora Federalne uprave policije na koji se iz reda Bošnjaka prijavio Ensad Korman, a iz reda Hrvata Svevlad Hoffman.