{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada pripremila novi zakon o javnom okupljanju u RS-u

F
FENA
23.4.2015. u 14:29
0
11
Vlada pripremila novi zakon o javnom okupljanju u RS-u
0
Vlada pripremila novi zakon o javnom okupljanju u RS-u
Foto: SRNA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na sjednici u Banjoj Luci, Nacrt zakona o javnom okupljanju.
Ovim zakonom uređuje se način ostvarivanja Ustavom zagarantovanog prava javnog okupljanja građana, radi javnog izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa, način organizovanja mirnih okupljanja i javnih protesta, javnih priredbi i drugih oblika okupljanja.

Iz Vlade RS-a je saopćeno da su osnovni razlozi za donošenje novog Zakona o javnom okupljanju sadržani u potrebi za dogradnjom određenih zakonskih rješenja jer su, tokom primjene Zakona u praksi, uočene određene nedorečenosti koje su dovele do poteškoća u primjeni nekih odredaba Zakona, kao i radi ustanovljenja novih rješenja, a s ciljem preventivnog djelovanja.

"Donošenje ovog zakona doprinijet će ispunjavanju obaveza iz člana 2. SSP, koje se odnose na poštovanje demokratskih principa i ljudskih prava definisanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Evropskoj povelji o ljudskim pravima", navodi se u saopćenju iz Vlade.

Drugi detalji iz ovog zakona nisu saopćeni.

Entitetska vlada usvojila je i Operativni plan za realizaciju programa zapošljavanja u RS u ovoj godini, a kojim su utvrđeni način i mjere za realizaciju sredstava za zapošljavanje predviđene Akcionim planom zapošljavanja za 2015. godinu, u iznosu od 10,3 miliona KM.

Vlada je usvojila i Projekt podrške zapošljavanju u privredi RS u iznosu od 4.520.000 KM.

Projekt predviđa zapošljavanje 1.135 osoba kod poslodavca, samozapošljavanje 450 osoba iz ciljne grupe, te sufinansiranje obuka za 300 osoba za poznatog poslodavca, s ciljem direktnog uključivanja u proces rada.

Vlada je usvojila i Projekt podrške zapošljavanju osoba iznad 45 godina starosti. Projektom je predviđeno zapošljavanje kod poslodavca 640 osoba te samozapošljavanje 145 osoba.

Projekte će provoditi Zavod za zapošljavanje RS a realizacija počinje u drugom tromjesečju ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: