Za obnovu
44

Vlada predložila da zaposleni u institucijama RS-a doniraju dio plate u Fond solidarnosti

N. V.
Vlada Republike Srpske predložila je svim zaposlenim u institucijama ovog bosanskohercegovačkog entiteta, kao i imenovanim i postavljenim osobama da se odreknu dijela martovske plate u korist Fonda solidarnosti za obnovu RS.

Ovaj Fond aktiviran je s ciljem sprečavanja daljih štetnih posljedica koje bi mogla uzrokovati epidemija koronavirus u RS-u.

"Vlada RS sugeriše svim zaposlenim u institucijama RS, kao i imenovanim i postavljenim licima koji vrše javne funkcije da se, po principu dobrovoljnosti i solidarnosti, odreknu dijela svojih primanja za mjesec mart 2020. godine, kako bi ista bila uplaćena na račune posebnih namjena za Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske", stoji u zaključku sa sjednice Vlade RS s izuzetkom medicinskih radnika zbog velikog napora i požrtvovanosti za vrijeme teške epidemiološke situacije.

Predloženo je da rukovodioci institucija u RS anketiraju svoje zaposlene kako bi se opredijelili koji procenat svojih primanja žele usmjeriti u Fond. Vlada je takođe predložila procenat kojeg bi se zaposleni mogli odreći:

"Vlada RS cijeni da je trenutak da svi zaposleni u institucijama RS pokažu humanost i solidarnost, te s tim u vezi predlaže da zaposleni, čija su neto primanja do 1.000 KM izdvoje do 5 posto od iznosa svoje neto plate, a zaposlenui čija su primanja u neto iznosu preko 1.000KM da izdvoje do 10 posto od iznosa plate."

Rukovodiocima institucija i izabranim i postavljenim osobama iz RS-a koji su na javnim funkcijama predloženo je da se odreknu 20 posto neto plate, a članovima upravnih odbora, nadzornih odbora i odbora za reviziju predloženo je da se odreknu martovske naknade koju dobijaju na osnovu članstva u istim.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković i ministri u ovoj Vladi već su se odrekli 50 posto plate za protekli mjesec upravo u korist Fonda solidarnosti.

Ranije su iz Republičkog štaba za vanredne situacije pozvali sva pravna i fizička lica da doniraju novčanu pomoć na račune Fonda solidarnosti za obnovu RS.