Dupla korekcija
95

Vlada predlaže da se Republika Srpska zaduži za 678 miliona KM

N. V.
Zora Vidović
Zora Vidović
Vlada Republike Srpske razmatrala je na današnjoj sjednici Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS-a za prošlu godinu, te rebalansu budžeta. Informacije sa sjednice s javnošću je podijelila ministrica finansija Zora Vidović koja je, između ostalog, kazala da je Vlada predložila NSRS zaduženje od 678 miliona KM, umjesto ranijih 315.

Prema budžetu za 2020. godinu dug je trebalo da iznosi 315 miliona KM, međutim nova odluka pretpostavlja da će taj broj biti 678 miliona KM od čega je domaće zaduženje 354 miliona KM, a 323,8 miliona KM RS se zadužuje kod MMF-a, Svjetske banke, EBRD-a i slično.

Na sjednici je donesena odluka o isplati 20,71 milion KM za socijalnu zaštitu, te je donesena uredba o formiranju kompenzacionog fonda s ciljem sprečavanja štetnog utjecaja koronavirusa.

Razmatran je i konsolidovani izvještaj budžeta za 2019. godinu, a ministrica finansija Vidović kazala je da su u toj godini primijećeni pozitivni trendovi.

"Budžet je ostvario suficit od 77,7 miliona KM, a konsolidovani suficit je 30 miliona KM. Prvi put je RS imala ovakav konsolidovani suficit, on često bude negativan. Bili su jako pozitivni trendovi - imali smo 75,1 posto pokrivenost uvoza izvozom, 272.000 radnike najviše od kad postoji RS, povećanje plata za pet i penzija za 4 posto", kazala je Vidović.

Dodala da je zbog epidemije rebalans budžeta za 2020. godinu izvršen mnogo ranije nego inače.

"Prema našim projekcijama prihodi planirani za 2020. godinu bit će manji za 238,7 miliona KM. Očito će biti smanjenje i očito je smanjenje prihoda već sad, od polovine marta do danas manje je 140 miliona KM", rekla je Vidović.

Budžet je korigovan upravo na bazi trenutnih prihoda.

"Okvir budžeta je povećan za 188 miliona KM i iznosi 3 milijarde i 613 miliona. Ranije smo predvidjeli i suficit od 20 miliona, u ovom momentu smatramo da će biti ipak deficit od 412 miliona KM", navela je ministrica.

Ukupno smanjenje troškova u budžetu RS-a iznosi 41 milion i 200 hiljada KM.

"Kao što su smanjeni prihodi tako smo morali djelovati i na troškove. Smanjili smo troškove na ličnim primanjima za milion i 700 hiljada, na materijalu i uslugama za pet miliona i 100 hiljada, na grantovima za 8,5 miliona, na transferima za četiri miliona, na investicijama za 12,3 miliona i ostalim troškovima 7,5 milion KM", objasnila je Vidović.

Ova smanjenja troškova u budžetu potrebna su zbog povećanih izdataka koji imaju za cilj spriječiti posljedice koronavirusa.

"Predvidjeli smo da iz budžeta prema Fondu ide 151 milion KM iz čega se isplaćuju pomoć privredi i troškovi zdravstvenog sektora", kazala je resorna ministrica.