BiH
0

Vlada povukla iz skupštinske procedure izmjene Izbornog zakona RS-a

FENA
Vlada Republike Srpske povukla je s dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Republike Srpske, koji je bio predložen po hitnom postupku i predviđao je da izbor načelnika općina vrše odbornici, a ne građani na neposrednim izborima.

Istovremeno je povučen i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, po hitnom postupku, koji je također, regulirao spomenutu materiju.

U Skupštini RS-a u toku je rasprava o predloženom dnevnom redu, a poslanik SRS-a RS-a Milanko Mihajlica traži da entitetski parlament raspravlja o podacima u vezi s revizijom procesa privatizacije u preduzećima u RS-u.

Poslanici bi na ovoj sjednici trebalo da razmatraju i Nacrt amandmana na Ustav RS-a.

Amandmanima bi trebalo da se izvrši usklađivanje ustavnih odredbi s Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, tako da bi iz Ustava RS-a trebalo da se izbriše odredba koja govori o smrtnoj kazni, doda član po kojem bi Banja Luka, a ne Sarajevo bila navedena kao glavni grad RS-a, regulira oblast koja se odnosi na lokalnu samoupravu i prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH, jer to u postojećem Ustavu nije bilo regulirano.

Također, amandmanima koji bi trebalo da se ugrade u entitetski ustav eksplicitno se zabranjuju diskriminacija, ropstvo i prinudni rad, protjerivanje sopstvenih državljana i uskraćivanje prava da uđe na teritoriju države čiji je državljanin.

Garantuje se sloboda izražavanja i sloboda okupljanja i udruživanja, pravo na slobodu i sigurnost ličnosti, pravo na poštivanje privatnog i porodičnog života tako što se postavlja formulacija nemogućnosti miješanja organa javne vlasti u privatnost svake osobe, osim u posebno predviđenim slučajevima kada je to moguće.

Amandmanima se u Ustavu RS-a osigurava i pravo na pravično suđenje tako što se optuženi smatra nevinim sve dok se ne okonča cjelokupan postupak dokazivanja njegove krivice ili nevinosti, odnosno dok se ne iscrpe svi pravni lijekovi.

Na predloženom dnevnom redu sjednice je više prijedloga i nacrta zakona, među kojima, i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti, također, po hitnom postupku, te prijedlozi zakona o studentskom standardu, o ostvarivanju prava na starosnu penziju određenih kategorija osiguranika, o uvjetima i postupku za prekid trudnoće, o Penzijskom rezervnom fondu RS-a, izmjene i dopune Zakona o lijekovima i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode i o lovstvu.

Skupštinski odbor zatražio je da se s dnevnog reda skine Nacrt zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o nacrtima zakona o muzejskoj djelatnosti, o Privrednoj komori RS-a, o elektronskom potpisu RS-a, o izmjenama i dopunama Zakona o advokaturi RS-a, o javnim putevima, o upravljanju otpadom, te o Nacrtu zakona o finansiranju političkih stranaka iz budžeta entiteta, grada i općine.

Predviđeno je i izjašnjavanje o Izvještaju o izvršenju Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima i bankama, za period 29. maj 2006. do 31. decembra 2007. godine i o Izvještaju o saradnji institucija RS-a s Haškim sudom za period 1.oktobra 2007. do 31.decembra 2007. godine te davanje saglasnosti na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ombudsmana RS-a i na Pravilnik o plaćama, naknadama i drugim primanjima ombudsmana RS-a.