BPK Goražde
2

Vlada planirala budžet od 39 miliona KM, Skupština "dodala" milion

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Budžet Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za 2017.godinu usvojen je u iznosu od 40 miliona 118 hiljada KM, nekoliko dana nakon isteka odluke o privremenom finansiranju kantona.

Nova parlamentarna većina koju predvodi SDA usvojila je budžet koji je za skoro milion KM veći od prijedloga koji je utvrdila kantonalna vlada. Naime, predloženi budžet iznosio je 39 miliona i 200 hiljada KM no uvećan je amandmanskim djelovanjem na sjednici skupštine na kojoj su, po već ustaljenoj praksi prihvaćeni amandmani stranaka koje čine parlamentarnu većinu a odbijeni oni opozicionih partija, među kojima i SBB-a sa kojim SDA u Goraždu od prošle sedmice više nije u koaliciji.

Prema pojašnjenjima ministra finansija Nudžeima Džihanića, planirani su porezni prihodi od oko 25.4 miliona KM, grant sredstva viših nivoa vlasti od 5 miliona KM, kao i 2.43 miliona KM podrške projektima u BPK Goražde. Usvojeni budžet ipak je daleko od realnog planiranja.

"Na osnovu izvršenja mogu reći da ima više elemenata da je nerealan nego što je realan i da ga je teško moguće izvršiti s obzirom da znamo da smo imali problema i ostvarili manje prihoda u odnosu na prošlu godinu 13 posto, manje je bilo prihoda i na osnovu sredstava doznačenih sa viših nivoa vlasti", kaže Džihanić.

I pored činjenice da BPK Goražde od izvornih prihoda može prikupiti oko 28 miliona KM, u ministarstvu finansija ocjenjuju da osim što je usvajanje budžeta omogućilo finansijsku stabilnost ima mogućnosti i za razvojnu komponentu a da se dodatna sredstva planiraju naći i iz drugih izvora finansiranja.

"Ima dosta projekata koje smo u ranijem periodu počeli raditi i koji će se nastaviti raditi kroz ovaj budžet, primjerice Dom za stara i iznemogla lica smo dobro stabilizirali. I sada je planirano 200.000 KM a dodatno je amandmanom uloženo 50.000 KM na isti kod ali tih 50.000 će ići na stvaranje uslova za otvaranje javne kuhinje", ističe Džihanić.

Budžet BPK Goražde ne ostavlja više mogućnosti za ulaganja u infrastrukturne projekte, ipak jedna od značajnijih stavki i ovogodišnjeg budžeta je realizacija projekata u oblasti poboljšanja putne infrastrukture u iznosu od milion i 500 hiljada KM.