USK
0

Vlada osigurala sredstva za martovske naknade demobilisanim borcima

FENA
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas je u Bihaću usvojila program utroška sredstava tekućeg granta kantonalnoj Službi za zapošljavanje, kako bi se izvršila isplata naknada nezaposlenim demobilisanim borcima za mart. Za ove namjene u budžetu je bilo planirano 497.000 KM što je nedovoljno, s obzirom da je za isplatu mjesečnih naknada potrebno 1,3 miliona maraka.

Stoga je unutar resornog ministarstva izvršena preraspodjela sredstava.

Na pitanje ministra obrazovanja Amira Hadžića kako će se ove naknade isplaćivati u narednom periodu jer u budžetu nema više sredstava, niko nije mogao dati konkretan odgovor.

Rečeno je tek, da je broj korisnika ovih naknada od marta smanjen, te da će se aktivnosti na rješavanju ovog pitanja provoditi na federalnom nivou, s obzirom da u ništa boljoj poziciji nisu ni ostali kantoni.

Vlada USK-a danas je donijela Odluku o prihvatanju programa utroška dijela sredstava od pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko zemljište u iznosu od 106.000 KM. Prihvaćen je i Izvještaj o utrošku sredstava budžeta za 2007.godinu za rješavanje stambeno nezbrinutih raseljenih lica, kao i Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava za ovu populaciju u 2008.godini.